IAEA-chef werkt aan Iran-akkoord

De chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) probeert door middel van consultaties met Iran en drie buitenlandse mogendheden op korte termijn een akkoord te bereiken over een nucleaire deel-regeling tusen deze landen. Dat heeft het IAEA gisteren meegedeeld.

Eerder op de dag leverde de Iraanse IAEA-ambassadeur „een eerste” antwoord in op het ontwerp-akkoord dat IAEA-chef Mohamed ElBaradei vorige week aan de vier landen presenteerde. De andere drie landen, de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk, hebben ingestemd met het voorstel.

Het Iraanse antwoord is niet bekendgemaakt. Maar volgens Iraanse media en diplomaten bij de IAEA in Wenen wil Teheran amendementen op het voorstel van ElBaradei, dat het transport van het grootste deel van de Iraanse voorraad laag-verrijkt uranium naar Rusland en Frankrijk behelst voor verdere verrijking. Het tot 20 procent verrijkte uranium moet vervolgens terug naar Iran voor de reactor in Teheran die medische isotopen produceert. Met name zou Iran zijn laag- verrijkt uranium niet in één zending willen exporteren, zoals de andere zijde wil, maar geleidelijk. Het idee achter de export van 75 procent van de Iraanse voorraad in één keer is dat Iran onvoldoende overhoudt om verder te verrijken voor een kernbom. Teheran ontkent een kernwapen te willen maken.

Washington hamerde er gisteren nog eens op dat Teheran „een formeel antwoord” geeft op ElBaradeis voorstel.

Leiders van de Europese Unie drongen er vanochtend ook bij Iran op aan het voorstel te accepteren. In Brussel onderstreepten ze dat een akkoord zou helpen onderling vertrouwen op te bouwen. Bovendien zou vooruitgang „de weg bereiden voor verbetering van de relaties tussen de EU en Iran en voor wederzijds gunstige samenwerking op politiek, economisch, veiligheids- en technisch terrein”. (AP, AFP, Reuters)