Geen toeristen, maar wel een hotel

(Foto David Galjaard)
(Foto David Galjaard) Galjaard, David

Er komen hier, aan de rand van een Albanees gehucht in de kustprovincie Fier, niet vaak toeristen. Toch wordt er nu een hotel gebouwd, in de vorm van een schip. De fotograaf, David Galjaard, gaat ervan uit dat het hotel ook gebruikt zal worden als restaurant.

Hoe het dorpje heet, weet Galjaard niet. „Ik heb geen bordje gezien met een naam van het dorp erop. Er liepen helemaal geen mensen rond. Een dorp was het ook eigenlijk niet te noemen.”

Galjaard reisde ongeveer een maand door Albanië. „Af en toe kwam ik half afgemaakte, bizarre bouwwerken tegen, zoals dit schip.” Hij vertelt dat het lijkt alsof in Albanië niemand echt iets te zeggen heeft over de inrichting van het landschap. Mensen met geld of een stuk grond beginnen vaak zomaar te bouwen. Als het geld op is, stoppen ze met bouwen.

Galjaard: „Soms zie je bijvoorbeeld bouwwerken waarvan alleen de onderkant af is.”