Geeft u mij maar een pond woordenpasta

Agnes de Lestrade en Valeria Docampo: Het land van de grote woordfabriek. Vert. Siska Goeminne. De Eenhoorn, € 14,95 euro. 5+

Agnes de Lestrade en Valeria Docampo: Het land van de grote woordfabriek. Vert. Siska Goeminne. De Eenhoorn, € 14,95 euro. 5+

Er zijn boeken die bij de grootste stoïcijn nog een zucht weten te ontlokken. Het land van de grote woordfabriek is er zo één. De wereld die Agnes de Lestrade en Valeria Docampo schetsen in paginagrote tekeningen, is vervreemdend, prachtig en teder. En daarin wordt via een liefdesverhaaltje ook nog de schoonheid van taal bezongen en de dikdoenerij bespot.

Spreken is goud, in het land van de grote woordfabriek, want je moet daar voor woorden betalen. Een enorme fabriek spuugt aan één stuk door als een dolgedraaide pastamachine lange linten met woorden uit. Die moeten de mensen in winkels kopen. Om de woorden te kunnen uitspreken, moeten ze ze eerst heel voorzichtig inslikken. ‘De dure woorden worden maar zelden gesproken en alleen door schatrijke mensen.’ Wie geen geld heeft, zoekt weggegooide woorden in vuilnisbakken en vindt dan meestal rommel, ‘roddel en kletskoek en oudewijvenpraatjes’.

De Lestrade roept met de tweedeling in de eerste helft van het verhaal een sfeer van enge stilte op. Die wordt door Valeria Docampo’s tekeningen vakkundig aangezet: groot en somber is de fabriek; de straten en de mensen met veel woorden zijn geel-grauw. Mensen die zuinig met hun woorden moeten zijn, zien er door hun rode en witte kleren extra onschuldig uit.

Als het jongetje Florian het verhaal binnenwandelt, wordt het zoet en teder en krijgt warmte in de tekeningen de overhand. Soms dwarrelen in het land zomaar woorden door de lucht, die kinderen met netjes proberen te vangen. Florian heeft drie woorden in zijn netje, die hij zijn aanbeden Siebelle wil geven. ‘Hij droomt al zo lang van het zinnetje Ik hou van jou’ schrijft De Lestrade, ‘maar dat is veel te duur voor hem, kost nog jaren sparen.’ Een rivaal met heel veel woorden snijdt Florian de pas af (IK HOU VAN JOU MET HEEL MIJN HART SIEBELLE MIJN), maar Siebelle is verrukt door de drie geschenken die Florian haar kant op spreekt: kersenrood! pannenlapje! stoelendans! Haar zoen op zijn wang: onbetaalbaar.

    • Simone van Driel