Film Selectie

Terug naar de kust

Zo’n onheilspellend huis in de duinen, hartje Hollandse winter. Buiten giert de wind en krijsen de meeuwen. De intrige draait om twee zusjes: Maria (Linda de Mol), een zangeres die het gemaakt heeft in de grote stad, en assepoester Ans (Ariana Schluter) die in het familiehuis achterbleef om voor de invalide vader te zorgen. Als Maria’s relatie met Geert (Daan Schuurmans) op de klippen loopt, wordt ze geterroriseerd door een stalker. De politie staat machteloos en Maria vlucht met kinderen naar de duinen. Regie: Will Koopman. In: 83 bioscopen.

The Informant!

De mix van stijlen en vertelvormen – humoristische voice-over van hoofdrolspeler Matt Damon incluis – is gedurfd. Regisseur Steven Soderbergh verwart de toeschouwer met opzet. Biochemicus Matt Whiteacre (Damon) kweekt de stof lysine voor het agricultuurbedrijf ADM. Als daar een bacterie in terechtkomt, dreigt het mis te gaan met de winstcijfers. In 16 bioscopen.

Autumn Ball

Autumn Ball, het compromisloze debuut van de Estse Veiko Õunpuu, is een mozaïekfilm. Hij begint met het stel en bij elke volgende sequentie wordt er een nieuw personage geïntroduceerd: een gefrustreerde architect, een vrouwenverzamelende portier, een mogelijk pedofiele kapper en nog wat dolende zielen.

Animatie Het Holland Animation Film Festival (HAFF) te Utrecht is vanaf deze 13de editie jaarlijks i.p.v. tweejaarlijks. Naast performances, exposities, master classes en competities – beste shorts, opdrachtfilms, Nederlandse animatie etc. speciale aandacht voor Japanse animatie, voor slapstick en rampen, voor de val van de Muur en voor animator Jacques Drouin. In The Cutting Edge wisselwerking tussen film, beeldende kunst, games en internet. 4 tm 8 nov o.a. in ’t Hoogt, City/Movies en Theater Kikker Utrecht. Info: haff.awn.com/

Halloween Horror Show

In de jaren ’90 was het Weekend of Terror in Tuschinski legendarisch: twee uitverkochte, nachtelijke horrormarathons met een unieke folklore en lawaaiig publiek. De intitiatiefnemer, ‘mr. Horror’ Jan Doense, acht gezien de groeiende populariteit de tijd rijp de traditie te reanimeren onder de titel Halloween Horror Show. Vrijdag in het Trianon Theater in Leiden, zaterdag in Pathé Tuschinksi. Info: horrorshow.nl en pathe.nl

AFFR

Het 4de Architectuur Film Festival Rotterdam begon gisterenmaar is nog tot en met zondag. Met rampprojecten en missers in Great Planning Distasters, korte films over Berlijn voor en na de Muur, nieuwe documentaires over Herman Hertzberger en architectuurfotograaf Julius Shulman. 29 okt-1 nov in o.a. Cinerama. Inl affrblog.nl

Die Wende

Twintig jaar geleden op 9 november viel de Berlijnse Muur. Deze ingrijpende gebeurtenis wordt in november in De Balie gevierd en herdacht i.s.m. met Stadsschouwburg A’dam, Sugar Factory, Melkweg, Filmmuseum en Paradiso. In De Balie zijn er vroege klassiekers van gerenommeerde filmmakers (o.a. Andzrej Wajda en Béla Tarr) en films van makers die opgroeiden tijdens het communisme, en nu in vrijheid films kunnen produceren. Inl www.die-wende.nl