EU streeft naar flinke reductie van CO 2

De Europese Unie streeft naar een reductie van de uitstoot van CO2 met 80 tot 95 procent in 2050. Dat blijkt uit de uitgelekte voorlopige conclusies van de Europese top die gisteren en vandaag in Brussel wordt gehouden. De conclusies zijn echter onduidelijk over de financiering van klimaatbeleid in ontwikkelingslanden, een van de onderwerpen waarover de Europese landen het niet eens zijn.

Er is toenemende kritiek op de rol van de Europese Unie in de onderhandelingen over een nieuw wereldwijd klimaatakkoord, dat in december in Kopenhagen gesloten zou moeten worden. Met een stevige reductiedoelstelling lijkt Europa het initiatief terug te willen winnen.

Maar volgens critici gaat dat niet lukken zolang de Europese landen verdeeld zijn over de bijdrage van de EU aan klimaatfondsen voor ontwikkelingslanden. Op dit gebied herhalen de uitgelekte conclusies eerdere voorstellen. Volgens de EU is vanaf 2020 zo’n 100 miljard euro per jaar nodig. Daarvan zou 22 tot 50 miljard gefinancierd moeten worden door de rijke landen. De EU is bereid een „redelijk deel” van dat bedrag voor zijn rekening nemen.

Vooral Duitsland weigert om zich voor de klimaatconferentie al vast te leggen op de hoogte van die bijdrage. Sommige Oost-Europese landen en Italië zijn sowieso huiverig om toezeggingen te doen. Andere landen, waaronder Denemarken en Nederland, dringen aan op een substantiële bijdrage.

Blijf op de hoogte van het nieuws over de top via nrc.nl