EU moet naar de toekomst kijken

De directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, schrijft op 27 oktober in deze krant dat Turkije niet kan toetreden tot de Europese Unie kan. Dit onder andere wegens de te grote culturele verschillen en omdat Turkije en (andere) Europese landen vaker tegenover elkaar hebben gestaan dan naast elkaar. De schrijver heeft de Europese gedachte blijkbaar niet meegekregen, de afgelopen decennia. De Europese Unie is juist gebaseerd op diversiteit. Duitsland en Frankrijk hebben in de geschiedenis ook voortdurend tegenover elkaar gestaan. De Europese Unie is er nu juist voor bedoeld om die verschillende culturen de ruimte te geven en ervoor te zorgen dat landen - ondanks hun verschillen - wel naast elkaar komen te staan. Een Europese Unie dus die niet naar het verleden kijkt, maar naar de toekomst.

    • Jeroen Mimpen Rotterdam