Een klunzige eend en een abnormaal zwaard

Deze week verscheen ‘De Dojo in de zon’ van Kerascoët, Joann Sfar en Lewis Trondheim (Avondschemer, deel 104), uitgeverij L, 48 pagina’s, € 14,95.

Heb je wel eens gehoord van de eend Herbert? De eend met een zwaard dat tegen hem praat? Een zwaard dat hem pas wil helpen als Herbert drie heldendaden heeft verricht? Niet? Dat gaat nu veranderen.

Er bestaat een hele mooie serie strips die gaat over de Donjon. De Donjon is een kasteel met torentjes en kelders in een vreemde wereld, bevolkt met monsters. Die wereld lijkt een beetje op die van Tolkien (van The Lord of the Rings). Maar hij lijkt ook een beetje op de wereld van Harry Potter. Sommige monsters kunnen namelijk heel goed toveren.

Sommige zwaarden trouwens ook. Als iemand anders dan Herbert zijn zwaard pakt, floept er een geest van een vorige bezitter van het zwaard tevoorschijn. Zoals Okto, de ninja-inktvis-kip, een kip met acht groene tentakels die je kunnen wurgen. Dan ben je geen normaal zwaard, toch?

Herbert zelf is trouwens een behoorlijke kluns. Gelukkig wordt hij geholpen door Marvin, een rode draak die, als hij bepaalde paddenstoeltjes eet, behoorlijk goed kan vuurspuwen.

De Donjon-serie zit behoorlijk ingewikkeld in elkaar. Er zijn stripboeken over het ontstaan van het kasteel. Dat zijn de nummer min 99, min 98, enzovoorts. Er zijn ook stripboeken over de jaren dat het heel goed ging met de Donjon (nummers 1, 2 enzovoorts). En ten slotte zijn er stripboeken over hoe de Donjon ten einde kwam (nummers 101, 102...).

Inmiddels zijn er een stuk of 20 albums verschenen, maar het moeten er ruim 300 worden. Geen idee of dat gaat lukken, maar het zou zomaar kunnen. De serie is in Frankrijk heel populair en er werken zes striptekenaars aan.

Dus als je vader (alleen vaders houden van strips, toch?) het weer eens heeft over Asterix, omdat die dit jaar vijftig jaar bestaat, vertel hem dan over Herbert. Want dan koopt hij misschien een deel van de Donjon-reeks voor je. En die kun je het best beginnen te lezen bij de boeken over Herbert (Donjon Zenit, deel 1- 6).

Eén waarschuwing: de strips zijn soms best wel bloederig. Niet zo eng, eerder juist erg grappig, maar wel bloederig.

Deze week verscheen ‘De Dojo in de zon’ van Kerascoët, Joann Sfar en Lewis Trondheim (Avondschemer, deel 104), uitgeverij L, 48 pagina’s, € 14,95.

    • Ward Wijndelts