Deze week vier doden na Mexicaanse griep

Vier mensen in Nederland zijn afgelopen week met Mexicaanse griep gestorven. Het aantal opnamen in ziekenhuizen van mensen met Mexicaanse griep is ook sterk gestegen, van 54 vorige week tot 131 deze week.

Dat heeft het onderzoeksinstituut RIVM vanmiddag bekendgemaakt. Het is de sterkste stijging van het aantal doden en ziekenhuisopnames tot nu toe. Twee kinderen stierven: een zesjarige jongen en een elfjarig meisje. Ook overleden een 25-jarige man en een 56-jarige vrouw. Drie van hen hadden een andere ziekte, van de vierde is dat nog onduidelijk.

Het RIVM stelt dat vooral veel jonge kinderen ziek worden. Ze spreekt over „een piek” bij kinderen van nul tot vier. Afgelopen week opperden steeds meer deskundigen om bij de vaccinatie tegen Mexicaanse griep, die volgende week begint, ook kinderen te betrekken. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) staat daar positief tegenover, maar wacht op een advies van de Gezondheidsraad midden volgende week.

Vanochtend besloot de rechtbank in Zwolle dat Klink en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen niet per direct alle documenten vrij hoeven te geven over de bijwerkingen van de vaccins, zoals de stichting StralingsArm Nederland eiste.

Achtergronden op nrc.nl/griepvirus