Clinton: Al-Qaeda verschuilt zich in Pakistan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft gisteren tijdens haar bezoek aan Pakistan de regering van dat land verweten dat zij te weinig doet aan de bestrijding van de terreurgroep Al-Qaeda. Clinton zei dat het „moeilijk te begrijpen” is dat de Pakistaanse regering de schuilplaatsen van de Al-Qaeda leiders niet kent en deze „niet te pakken krijgt als ze dat echt wil”. Volgens Clinton is Pakistan al jaren „een toevluchtsoord” voor Al-Qaeda.

Clinton, die in Pakistan is om de relaties met Islamabad te verbeteren, maakte haar opmerkelijk openhartige verwijt in een gesprek met Pakistaanse journalisten in Lahore.

Clintons uitlatingen weerspiegelen de overtuiging van de VS dat de leiders van Al-Qaeda na de aanslagen van 11 september 2001 van Afghanistan naar Pakistan zijn gevlucht en zich sindsdien schuilhouden in het berggebied dat de twee landen delen.

Op vragen van journalisten waarom de VS Pakistan zo centraal stelt als het om de bestrijding van terrorisme gaat, zei Clinton dat Al-Qaeda verantwoordelijk is voor aanvallen in Indonesië en de Filippijnen. „De wereld heeft er belang bij dat de mensen die het brein zijn achter deze terroristische organisatie worden gevangen en gedood. En voor zover we weten, zitten ze in Pakistan”, aldus Clinton. Haar kritiek komt op een gevoelig moment, daags na de bomaanslag in Peshawar waarbij ruim honderd doden vielen. Van Pakistaanse zijde kwam geen officiële reactie op Clintons uitlatingen.

India trekt 15.000 militairen terug uit Jammu en Kasjmir, de gebieden die India en Pakistan al decennia betwisten. Volgens India is de veiligheidssituatie zo verbeterd dat minder troepen nodig zijn.

De troepenreductie zou Pakistan in staat stellen zich helemaal te richten op de strijd met islamitische extremisten langs de grens met Afghanistan. (BBC, AP)