Chirac voor rechter om corruptie

Jacques Chirac moet terechtstaan voor verduistering van publieke middelen en vertrouwensmisbruik. Dat heeft een Franse onderzoeksrechter vanochtend bepaald. Het is voor het eerst dat een Franse ex-president voor de strafrechter wordt gedaagd. De rechter in kwestie kan celstraffen uitspreken tot vijf jaar.

De beslissing van de onderzoeksrechter Xavière Simeoni is de uitkomst van een elf jaar lopend gerechtelijk vooronderzoek, dat jarenlang werd opgehouden door de immuniteit die Chirac als Frans staatshoofd tussen 1995 en 2007 genoot. Na ex-premier De Villepin en ex-minister Pasqua wordt Chirac de derde politicus in korte tijd die voor de rechter verschijnt.

Chirac wordt ervan beschuldigd als burgemeester van Parijs (1977-1995) aan het hoofd te hebben gestaan van een „systeem” van fictieve banen. In totaal 21 leden van zijn achterban zouden geprofiteerd hebben van betalingen waar geen werkzaamheden voor de stad Parijs tegenover stonden.

Het bureau van Chirac liet vanmorgen weten dat de ex-president zijn proces „sereen” tegemoetziet. Hij wil bewijzen dat geen van de banen fictief was. Dat het om 21 banen gaat, van 481 onderzochte banen, zou bewijzen dat van een „systeem” geen sprake was.

Sinds zijn aftreden als president is Chirac onderwerp van verschillende gerechtelijke onderzoeken. Simeoni, die maandag een andere functie krijgt, heeft de afgelopen jaren onder druk gestaan om Chirac met rust te laten. Het Openbaar Ministerie wees eerder vervolging van Chirac in haar zaak af.

Politici van links en rechts hebben zich tegen vervolging van Chirac uitgesproken. „Dit is niet goed voor het imago van Frankrijk”, zei de linkse ex-presidentskandidaat Ségolène Royal vanmorgen. Simeoni meent echter dat er genoeg aanwijzingen zijn om Chirac, die in 2007 zijn verantwoordelijkheid voor aanstellingen erkende, voor de rechter te brengen.

Zo financierde Parijs onder meer chauffeurs van oud-vakbondsleider Marc Blondel, parlementariër Jean de Gaulle, kleinzoon van ex-president De Gaulle, en van François Debré, broer van het huidige hoofd van het Constitutionele Hof, die geen van allen iets met Parijs te maken hadden.