Chinezen investeren hier

Chinese bedrijven willen bijna 700 miljoen euro investeren in Nederland. Chinese ondernemingen hebben daartoe overeenkomsten ondertekend op een tweedaagse conferentie van Wecba, de grootste ondernemersorganisatie van China, in Den Haag. Wecba, vergelijkbaar met VNO-NCW, opent ook een kantoor in Den Haag.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) is blij met de permanente vestiging van Wecba, waarbij onder meer de 500 grootste bedrijven van China zijn aangesloten. „Het helpt Chinese bedrijven vaste grond krijgen in Nederland. Dat biedt kansen aan Nederlandse bedrijven en onze werkgelegenheid. Ook draagt dit bij aan onze positie als toegangspoort tot Europa.”

Op de conferentie in Den Haag waren ongeveer honderd vertegenwoordigers van Chinese bedrijven aanwezig. Twaalf Chinese ondernemingen hebben een intentieverklaring ondertekend zich in Nederland te vestigen. De grootste overeenkomst hiervan betreft een projectontwikkelaar die 300 miljoen euro wil investeren in Haags vastgoed. De projectontwikkelaar, Xia Lingsheng, onder meer verantwoordelijk voor de hoogste zakentoren van Shanghai, wil het geld steken in nieuwbouw. De overige kleine 400 miljoen betreft investeringen in onder meer schonere energie en scheepsbouw.

De Nederlandse overheid is via de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) betrokken bij het aantrekken van buitenlandse investeringen. In 2008 ging het om 21 investeringen uit China, goed voor 251 directe banen. Voor dit jaar verwacht de NFIA een vergelijkbaar aantal. Maar het totale aantal Chinese investeringen in Nederland, zonder inmenging van de overheid, is veel groter, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In 2008 ging het om ongeveer 5 miljard euro.

Gezien de economische groei in China en de toenemende internationalisering van het Chinese bedrijfsleven verwacht NFIA de komende jaren een verdere groei van Chinese investeringen in Nederland. NFIA-directeur Bas Pulles zei eerder dat Chinese bedrijven, ondanks een dalende buitenlandse vraag, nog altijd verkoopkantoren in Nederland willen opzetten.

In Nederland zijn volgens EZ ongeveer 120 Chinese bedrijven gevestigd, kleine ondernemingen als restaurants niet meegerekend.