Chinese tekens in webadres

Het wereldwijde web wordt nu pas echt internationaal. Vanaf 18 november zijn in de adresbalk van de webbrowser niet alleen 26 Latijnse tekens toegestaan, maar ook honderdduizend tekens van talen die een ander schrift gebruiken. Daardoor hoeven internetters die bijvoorbeeld Hebreeuwse, Arabische, of Chinese websites bezoeken, niet eerst een adres in te tikken dat voor hen uit vreemde Latijnse tekens bestaat.

Sinds het begin van het netwerk internet bestonden domeinnamen als www.nrc.nl alleen maar uit de Latijnse letters A tot en met Z. Dat was te danken aan de Amerikaanse oorsprong van internet. Inmiddels zijn Amerikanen en Europeanen in de minderheid op het web.

ICANN, de organisatie die domeinnamen van internet beheert, heeft vandaag tijdens een conferentie in het Zuid-Koreaanse Seoul de Internationalized Domain Names (IDN) ingevoerd, waarmee het aantal tekens drastisch is uitgebreid.

ICANN hoopt met de internationale domeinnamen de weg vrij te maken voor een snellere ontwikkeling van internet, met name in economische groeilanden als China en India. In Azië is volgens cijfers van internetworldstats.com 18 procent van de bevolking online. In Noord-Amerika (73 procent) en Europa (50 procent) is internetgebruik verder ontwikkeld.

Toch bevindt zich in Azië nu al het merendeel van de internetgebruikers; 704 miljoen van de naar schatting 1,6 miljard. In Afrika is het internetgebruik beperkt tot 7 procent van de bevolking.

Bekijk een video van ICANN op nrc.nl/economie