boekberichten

Vierde uitgever in drie jaar voor Meulenhoff na vertrek Claessens

Na een jaar vertrekt uitgever Peter Claessens bij uitgeverij J.M. Meulenhoff, zo werd deze week bekend. Bij Meulenhoff is Claessens per direct opgevolgd door Maaike le Noble, tot deze week uitgever bij zusterbedrijf De Boekerij. Sander Knol, directeur van Meulenhoff en De Boekerij, beide onderdeel van moederbedrijf de Persgroep Nederland, wil op de reden van Claessens’ ontslag niet ingaan.

In drie jaar tijd is Claessens de derde uitgever die bij Meulenhoff het veld ruimt. In februari 2008 verliet Xandra Schutte het bedrijf na twee jaar. Uitgever Judith Uyterlinde vertrok in oktober 2007 na twee en een half jaar. Claessens meent net als Uyterlinde indertijd dat hem niet de tijd is geboden het fonds op te bouwen dat hem voor ogen stond. „ Ik vroeg om drie jaar om er een rendabel bedrijf van te maken. Maar ik kreeg die kans niet.”

„Onzin”, aldus Sander Knol op de vraag of alle drie de uitgevers om deze reden zijn vertrokken. „Het vertrek van de drie uitgevers heeft drie verschillende oorzaken. Schutte vertrok bijvoorbeeld omdat ze de journalistiek weer in wilde. Ook Claessens heeft alle ruimte en vertrouwen gekregen, maar als ik op dit jaar terugkijk, zie ik niet-ingeloste verwachtingen.”

Claessens’ vertrek heeft niet te maken met de op handen zijnde verkoop van de boekendivisie van de Persgroep Nederland. Knol: „Er zit geen economische reden achter. Het werkte gewoon niet.” (MS)

Keats’ pijnlijke

dood was medische fout

Een verkeerde medische diagnose leidde tot het gruwelijke levenseinde van de Engelse romantische dichter John Keats (1795-1821). Dit schrijft de Britse Sue Brown in Joseph Severn. A Life. Severn was de vriend van Keats die de dichter in 1820 naar Rome haalde. Hier stelde de arts James Clark vast dat Keats een maagziekte had. Hij werd op een streng dieet van een stuk brood en één ansjovis per dag gezet. Samen met aderlatingen en het verbod op pijnstillers zorgde dit voor een pijnlijk sterven. (HC)

Philip Roth voorspelt einde van de roman

In een interview met internetmagazine The Daily Beast bij het verschijnen van zijn nieuwe roman The Humbling, heeft de Amerikaanse schrijver Philip Roth het eind van de roman binnen 25 jaar voorspeld. Het boek kan volgens hem niet concurreren met het scherm en de langdurige concentratie die nodig is voor het lezen van een roman, is volgens Roth aan het uitsterven. „Nog maar een kleine groep zal lezen. Misschien iets meer mensen dan de groep die nu nog Latijnse poëzie leest, maar iets in die orde van grootte”, zei hij. The Humbling verschijnt op 2 november, ook in Nederlandse vertaling, en is al gekraakt in The Observer. Recensent William Skidelsky noemde het een ‘beschamende mislukking’. (MS)

M.m.v. Hans Cottyn en Maartje Somers

Zie ook papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl