Blair geen president EU

Het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat de Britse oud-premier Tony Blair de eerste vaste voorzitter wordt van de Europese Raad, het overlegorgaan van EU-leiders. De Europese sociaal-democraten, de partijgenoten van Blair, eisen de andere Europese topfunctie op: de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid. Vooraanstaande sociaal-democraten uitten gisteren ook openlijk kritiek op Blair, tijdens een partijbijeenkomst in Brussel, voorafgaand aan een tweedaagse top van EU-leiders die gisteren begon. Volgens de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn is Blair een man „uit de tijd van Bush. Daar moeten we niet naar terug”. De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann zei daarna, alsof het was afgesproken, precies hetzelfde. En ook hij verwacht niet dat de sociaal-democraten beide functies krijgen. (NRC)