Balkenende gaat over ieders lippen

Premier Jan Peter Balkenende maakt een gebbetje met de Franse president Sarkozy, voorafgaand aan de tweedaagse top van EU-leiders in Brussel, die gisteravond begon. Balkenende werd daar veelvuldig genoemd als kandidaat voor de baan van eerste vaste voorzitter van de Europese Raad, het overleg van EU-leiders. Het is steeds onwaarschijnlijker dat de Britse oud-premier Tony Blair die baan krijgt. De Europese sociaal-democraten, de partijgenoten van Blair, eisen de andere Europese topfunctie op: de Hoge Verteg Dutch Prime Minister Jan Peter Balkenende (R) gestures as French Prime Minister Francois Fillon (L), French President Nicolas Sarkozy (C), Finnish Prime Minister Matti Vanhanen (upC) and Romanian President Traian Basescu (upR) look prior to an European Union summit at the European Council headquarters on October 29, 2009 in Brussels. Europe's leaders grapple on Thursday with deadlock on how to fight global warming and the legacy of recession, all the while jockeying for control of arguably the biggest appointment in Brussels' history. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG AFP