Afrikaanse tegoeden Frankrijk ongemoeid

De Franse justitie moet stoppen met haar onderzoek naar luxebezittingen en bankrekeningen van drie Afrikaanse staatshoofden. Dat heeft het hof van beroep in Parijs gisteren bepaald.

De uitspraak is een tegenslag voor Transparency International, initiatiefnemer van de zaak. De organisatie hoopte een precedent te scheppen tegen corrupte staatshoofden die hun illegaal verworven rijkdom in het buitenland beheren. Volgens Transparency hebben de presidenten van Gabon, Congo-Brazzaville en Equatoriaal Guinee hun dure auto’s en appartementen in Frankrijk gekocht met frauduleus verkregen geld.

In mei stemde een lagere rechter nog in met een onderzoek naar de bezittingen. Staatsaanklagers verzetten zich hiertegen en stapten naar het hof van beroep. Dat oordeelde gisteren dat civiele partijen zoals Transparency International geen buitenlandse staatshoofden kunnen aanklagen. Transparency International heeft verklaard verder in beroep te zullen gaan.

Een Frans politieonderzoek bracht in 2007 de eigendommen van de staatshoofden in kaart. Toenmalig president Omar Bongo van Gabon en zijn familieleden bezaten, naast 39 stuks vastgoed in dure districten in Parijs en aan de Rivièra, zeventig bankrekeningen en negen auto’s ter waarde van anderhalf miljoen euro. Bongo’s echtgenote Edith betaalde op enig moment een Maybach 57 Special personenauto van 326.752 euro met een cheque van een rekening van het Gabonese ministerie van Financiën die liep bij de Banque de France.

De zoon van president Teodoro Obiang Nguemo van Equatoriaal Guinee had in Parijs acht auto’s: twee Ferrari’s, een Maybach, twee Bugatti’s, een Rolls-Royce Phantom en twee Maserati’s. (Reuters, AP, BBC)