9 dieren in de hoofdrol

1Lassie. Serie over Schotse Collie (in Nederland uitgezonden van 1962 tot 1980), die immer ingesneeuwde, verdwaalde of gewonde mensen moet redden. Het hondenras werd door de serie erg populair.

2 Skippy. Australische televisie-serie over grijze reuzenkangoeroe (opnames: 1966-1968) die in nationaal park Waratah helpt bij het opsporen van misdadigers of verdwenen kinderen, het redden van mensen en dieren en zelfs het redden van auto’s.

3 Flipper. De eerste film over de dappere dolfijn verscheen in 1963, daarna volgde een televisie-serie. Samen met de zoons van de opzichter van een natuurreservaat beleeft de dolfijn spannende avonturen. De rol van Flipper werd vertolkt door zeven tuimelaars.

4 Black Beauty. Roman uit 1877 waarin een zwart paard met een witte bles als ik-persoon optreedt, werd in 1946 voor het eerst verfilmd. Daarna volgden meer films en de Britse televisieserie The Adventures of Black Beauty (1972-1974), die verder ging waar het boek ophield.

5Snuf de Hond. Recente EO-serie over Snuf is gebaseerd op de boeken van Piet Prins. Het verhaal speelt in Friesland, 1945. Tom woont bij zijn ouders op het Friese platteland, en helpt samen met zijn herdershond Snuf de Canadezen om het dorp te bevrijden.

6 Pony Poly. Franse serie uit de jaren 60, in Nederland uitgezonden sinds 1961. Poly is een kleine Shetlandpony en onderdeel van een rondreizend circus.

7 Ben de beer. (Gentle Ben). Amerikaanse jeugdserie over een zesjarig jongetje dat vriendschap sluit met een vriendelijke beer. In Nederland uitgezonden in 1968 en 1972.

8 Mr. Ed. Het sprekende paard speelde de hoofdrol in zijn eigen serie (uitgezonden van 1961 tot 1966). Ed praat alleen tegen zijn baasje Wilbur, wat Wilbur vaak in pijnlijke situaties brengt.

9 Benji. De kleine bastaardhond Benji speelt de hoofdrol in negen films, uitgebracht van 1974 tot 2004. In de eerste Benjifilm worden twee kinderen ontvoerd, waarop de straathond ze probeert te helpen.

De rubriek De Lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het artikel over speurhonden, op pagina 4 en 5.