Zeer zwakke vrije school in Amsterdam gekort

De gemeente Amsterdam trekt een subsidie van 170.000 euro in van de Geert Groote School 2, een vestiging van een Vrije school voor basisonderwijs in Amsterdam-Zuid. Dat heeft wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs, PvdA) de school laten weten in een brief.

De subsidie is oorspronkelijk bedoeld als project om de kleine dertig ‘zwakke’ en ‘zeer zwakke’ scholen in Amsterdam aan te pakken. Daarbij hoort ook de Geert Groote School 2 die – in tegenstelling tot school 1 – door de Inspectie van het Onderwijs is bestempeld als ‘zeer zwak’. Onlangs kreeg de school een „laatste waarschuwing” , omdat het onderwijs onder de maat is.

Volgens wethouder Asscher is de Geert Groote School er niet in geslaagd het onderwijs te verbeteren. De woordvoerder van Asscher benadrukt dat dit besluit „losstaat” van de antroposofische signatuur van de school.

In maart 2009 liep een conflict tussen ouders, bestuur en directie van de Geert Groote School 2 zo uit de hand, dat de politie moest worden gebeld. De onenigheid ging toen onder meer over de manier waarop de school wordt geleid. Een groep kritische ouders stelde dat het antroposofische gedachtengoed wordt verkwanseld door het „drastische” ingrijpen op de school. De school heeft de afgelopen vijf jaar meerdere besturen en directeuren gehad.

Het stopzetten van de gemeentelijke subsidie heeft geen consequenties voor de rijksbijdrage. Niettemin maakt ook het ministerie van Onderwijs zich zorgen om de Geert Groote School 2. Het is een zeer zwakke school, benadrukt een woordvoerder. „Nadat de inspectie een laatste waarschuwing had gegeven, heeft het bestuur beterschap beloofd.”

Dat beaamt interim-directeur Hurkxkens van de Geert Groote School 2. „We hebben nu een goed team, deels door wat wisselingen.” Net als de interim-directeur, verwacht de Vereniging van Vrije Scholen dat de verbeteringen zichtbaar worden. „We willen allemaal sneller, maar in het onderwijs heb je soms te maken met trage krachten”, zegt Leo Stronks, voorzitter van de koepelorganisatie. „Ik heb er vertrouwen in.”