Winst bij TomTom is gehalveerd

Rotterdam. Navigatiefabrikant TomTom heeft in het afgelopen jaar de gemiddelde verkoopprijs van zijn losse navigatieapparaten laten dalen tot onder de psychologische grens van 100 euro. In hetzelfde kwartaal van 2008 kostte een TomTom gemiddeld 136 euro, een jaar daarvoor was het nog 184 euro. Door de prijsverlaging wist TomTom de afzet van personal navigation devices of PND`s op peil te houden (2,58 miljoen stuks, tegenover 2,52 miljoen in het jaar ervoor). Het bedrijf maakte 31 miljoen euro winst, de helft minder dan vorig jaar. De omzet daalde in het derde kwartaal met 15 procent tot 365 miljoen euro. TomTom heeft te maken met lastige marktomstandigheden, met name in de Verenigde Staten is de concurrentie sterk. Daar blijft het Nederlandse bedrijf steken op een marktaandeel van 18 procent. In Europa is TomTom marktleider met een aandeel van 44 procent.