Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Premier Balkenende wordt genoemd als een van de kanshebbers voor het voorzitterschap van de Raad van Europese Regeringsleiders. Balkenende zelf bestempelt dat als ‘flauwekul’ en een ‘gezelschapsspel voor de media’. Verder aandacht voor de Duitse schrijver Günter Wallraff, die zwartgeschminkt deze zomer door Duitsland trok als Somaliër. Met verborgen camera’s werd opgenomen wat hem overkwam. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Aandacht voor het dilemma van ouders met gehandicapte kinderen: thuis verzorgen of of kiezen voor de zorg in een instelling? Reportage over de 81-jarige mevrouw Anderson die nog altijd voor haar 42-jarige meervoudig gehandicapte zoon David zorgt. Ned.2, 20.25-20.50u.

Koppen. Verslag van sociale dienst in Oostende over de stijgende vraag om bijstand. Bij 80.000 gezinnen loopt momenteel een dossier om de electriciteit af te sluiten en elke week worden in België 207 gezinnen uit hun huis gezet wegens huurachterstand. Eén, 20.45-21.20u.

Nova/Den Haag vandaag. De notering van Balkenende bij de Londense bookmakers, interview met de schrijver Dan Brown (The Lost Symbol) en een reportage over een Haags meisje van 17 dat drie jaar geleden werd uitgehuwelijkt, hulp kreeg van Jeugdzorg, maar nu door haar ouders toch uit Den Haag is uitgeschreven en onvindbaar. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Prinses Laurentien heeft een kinderboek geschreven: Mr. Finney en de wereld op zijn kop. Componist Louis Gauthier vertelt hoe hij geïnspireerd raakte door het werk en het stemgeluid van dichter Gerrit Komrij, die ook aanwezig is. De inspiratie resulteerde in een boek en een cd. Anneke van Giersbergen, ooit zangeres van de deathmetalband The Gathering, treedt op. Tafelheer is Giel Beelen. Ned.3, 19.30-20.22u.

Pauw & Witteman. Bestsellerauteur Kluun houdt een betoog tegen het atheïsme en praat over de verfilming van zijn boek Komt een vrouw bij de dokter. Zangeres Wende Snijders vertelt over haar nieuwe Engelstalige album, europarlementariër Wim van de Camp van het CDA geeft commentaar op de geruchten rond het vertrek van premier Jan Peter Balkenende naar Brussel en vertelt over de oprichting van het Oranjeberaad, voor Hollandse belangen. Ned.1, 23.10-0.05u.

Question time. Politiek discussieprogramma, waarbij het studiopubliek in Llandudno, Wales, via presentator David Dimbleby vragen stelt aan de voormalige Britse minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith, omroeppresentator John Sergeant en Lembit Opik, politicus voor de Liberal Democrats. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

The culture show. Speciale uitzending vanuit de Glasgow School of Art, die honderd jaar bestaat. Onder meer aandacht voor de expositie van de brieven van Van Gogh in het Van Gogh Museum en een discussie over de kwaliteit van films met een Halloweenthema. BBC 2, 20.00-21.00u.

De keuringsdienst van waarde: IJzer. Consumentenprogramma over eten. Twee weken geleden viste de keuringsdienst met een magneet ijzerpoeder uit de ontbijtgranen van Kellogg’s. De voedseltechnoloog uit Wageningen was verbaasd. De huisarts ook. Maar Kellogg’s hield zijn poorten gesloten en plaatste een advertentie in de dagbladen. De informatie was onjuist, zelfs flauwekul. Bij dit ijzer zouden helemaal geen vraagtekens nodig zijn. Als de fabrikant begint te klagen, gaat de keuringsdienst door met vragen. Ned.3, 20.30-21.00u.

Andere tijden. Het Koninklijk Huis op de gevoelige plaat. Geschiedenismagazine. Terugblik op de verhouding tussen fotografen en het koningshuis vóór 2005, het jaar waarin de Mediacode werd ingevoerd die het privéleven van de koninklijke familie beschermt. Ned.2, 21.25-22.00u.

documentaire

Holland Doc. Land zonder koning. Documentaire. Papoea-leider Nicolaas Jouwe gaat na 47 jaar ballingschap terug naar Indonesië. Ned.2, 22.50-23.41u.

sport

KNVB-beker. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd in het derde duel van de groepsfase tussen FC Dordrecht en Ajax. RTL 7, 19.55-22.45u.

KNVB-beker. Samenvattingen. Samenvattingen gevolgd door de loting voor de volgende ronde. RTL 7, 22.45-23.30u.