Van der Laan wil beperking van de terugkeerregeling

Den Haag. Minister Van der Laan (Integratie, PvdA) wil de terugkeerregeling voor allochtonen aanzienlijk beperken. Alleen allochtonen van de eerste generatie die echt niet kunnen aarden in Nederland, mogen nog met een financiële bijdrage naar het land van herkomst terugkeren. Dat zei Van der Laan gisteravond tijdens de behandeling van de begroting van zijn departement. Het voorstel wordt eind deze maand besproken in de ministerraad. Volgens Van der Laan wordt de terugkeerregeling nu te veel ervaren als ”een vanzelfsprekende faciliteit”. Hij zei dat veel allochtonen, door Van der Laan consequent `nieuwe Nederlanders` genoemd, hun focus te veel richten op het land van herkomst. ”Ik krijg een onbehaaglijk gevoel als nieuwe Nederlanders hier een huis huren en intussen sparen voor een tweede huisje in Marokko of Turkije. Dat werkt tegen de integratie in.”