Trekvogels brengen tweede stel jongen groot tijdens de trek

rotterdam. Diverse Amerikaanse trekvogels blijken na het jaarlijkse broeden in hun noordelijke broedgebied op een tussenstop op weg naar het zuiden nogmaals te broeden. Ze trekken halverwege de zomer naar het zuiden en brengen tussen juli en september een tweede stel jongen groot in het westen van Mexico. Pas daarna trekken ze verder naar het tropische overwinteringsgebied. Biologen verbonden aan de University of Washington (Seattle) en aan `Environment Canada` in Saskatoon brengen dit opzienbarende nieuws in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Het voorkomen van `double breeding` tijdens een tussenstop in Mexico is nooit eerder beschreven. Wel was al bekend dat twee Euraziatische soorten (de kwartel en de morinelplevier) tijdens hun trek van zuid naar noord in het voorjaar soms ook al broeden tijdens een tussenstop voor ze in het zomergebied hun nest bouwen. Dat vogels meer dan één legsel per broedseizoen hebben, is niets bijzonders, maar bijna altijd wordt in hetzelfde gebied gebroed. Het nu ontdekte tweede broedgebied van Amerikaanse trekvogels ligt vele honderden, soms duizenden kilometers van hun `gewone` broedgebied.