Toch weer even coach, in Zuid-Afrika

De 66-jarige voetbaltrainer Foppe de Haan was eigenlijk al gestopt als clubcoach.

Maar in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika ziet hij nog een leuk laatste kunstje.

Na een vakantietrip van een maand door Zuid-Afrika, begin dit jaar, stond voor Foppe de Haan en zijn vrouw Geke vast dat ze er nog eens wilden terugkeren – niet wetende dat het voor een langere periode zou zijn. Vanaf volgende week gaat De Haan aan de slag bij Ajax Cape Town in Kaapstad, in principe tot en met 31 mei 2010. De afgelopen week deed hij de eerste indrukken op bij de satellietclub van Ajax in het gastland van het WK van volgend jaar, nu is hij even terug in Friesland om wat zaken te regelen. Ook in december komt hij nog even terug naar Nederland, om te schaatsen.

Wat heeft u bewogen deze klus aan te pakken, u was immers gestopt als clubcoach?

„We waren sowieso van plan in februari terug te gaan. Nu wordt het verblijf wat langer. De omgeving van Kaapstad is fantastisch. De club ziet er goed georganiseerd uit. Er zit een idee achter. Ajax Cape Town is voor een deel in handen van de Griekse familie Comitis. Dat zijn echte voetballiefhebbers. Maarten Stekelenburg, hoofd opleidingen, en assistent Jan Pruijn, die ik nog ken van het CIOS [opleiding voor sportleiders, red.], zijn ook goede krachten. Verder kan Hans Vonk [doelman eerste elftal, oud-SC Heerenveen, red.] mij wegwijs maken. Ik dacht: als ik nog eens wat wil, moet ik het nu doen.”

Maar de kinderen en kleinkinderen dan? U bent toch een familieman?

„Dat was inderdaad een probleem. Onze kinderen zeiden: dit moet je doen. En de oudste kleinzoon stond al te springen: hij mag voor het eerst in een vliegtuig. We bezorgen ze een mooie vakantie. Ik ga daar de zomer tegemoet, het was de afgelopen week al gemiddeld 26 graden.”

Trainers van Ajax stonden nooit te trappelen om deze klus aan te pakken. Waarschijnlijk omdat het financieel niet veel oplevert.

„Dat begrijp ik niet zo goed. Als je structureel te werk gaat kun je best wat bereiken. Je moet er niet heengaan om carrière te maken of rijk te worden. Ik doe het omdat ik het leuk vind.”

Wat trof u aan bij uw eerste bezoek?

„De club heeft de beste jeugdopleiding en trainingsaccommodatie van Zuid-Afrika. Het is verder allemaal niet met Nederland te vergelijken. De verbinding met de voetbalmaatschappij ontbreekt. Er is bijvoorbeeld een heel matige jeugdcompetitie, al gaat Ajax Cape Town wel de townships in voor projecten. Het topje van de ijsberg is zichtbaar. Aan wat onder water zit, moet nog heel veel gebeuren.”

Loopt er talent rond?

„Ik zag wel een aardige links- en rechtsbuiten. Vijf spelers van Ajax Cape Town voetballen in het nationale team onder 20 jaar. Het betekent dat het een heel jong team is, met alle gevolgen van dien. Soms is het aardig, soms helemaal niets, zoals in de bekerfinale die we afgelopen weekeinde met 6-0 verloren van Golden Arrows uit Durban. Er zijn ongeveer vijf bekerfinales die worden georganiseerd door sponsors. Ze kunnen zomaar een paar weken worden uitgesteld. De profvoetballers van Cape Town trainen twee keer per dag en worden voor de Zuid-Afrikaanse levensstandaard aardig betaald.”

Toch zijn er clubs die beter voetballen; Ajax Cape Town is maar een middenmoter in de Zuid-Afrikaanse competitie.

„Dat komt doordat andere clubs meer investeren. Ajax Cape Town moet het echt hebben van eigen kweek. De club van Ruud Krol, Orlando Pirates, dat in het stadion van Soweto speelt, heeft bijvoorbeeld een veel hoger budget. Ajax Cape Town moet zijn talent zelf opleiden of scouten in een lager segment. En als er een goede voetballer bij loopt, kun je hem kwijtraken. Pas als je de boel bij elkaar weet te houden krijg je een aardig team. Het scoutingssysteem van Cape Town kan beter georganiseerd worden. Dat vind ik wel een paar vergaderingen waard. Dan kun je talenten eerder oppikken voor ze naar andere clubs gaan.”

U zou talenten gaan begeleiden die tussen wal en schip zijn geraakt bij SC Heerenveen.

„Dat baantje heb ik per 15 oktober opgezegd. Je moet soms kiezen. Over mijn voorzitterschap van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal gaan we nog praten.”

Wat vindt u van SC Heerenveen op dit moment?

„Het elftal voetbalt hartstikke slecht. Dat zal vandaag of morgen ook niet veranderen. Op de posities waar het om gaat, in de spits en achterin, lopen matige spelers. Er zijn een aantal voetballers onder druk van de vorige trainer Trond Sollied aangetrokken die de club niet had moeten halen. Maar ze snoepen wel een groot deel van het budget op. Heerenveen moet het nu even uitzingen en dan kijken of er in de winter op de essentiële plekken versterking kan komen. Ik hoop dat het zich ten goede keert en dat trainer Jan de Jonge gewoon kan blijven.”

    • Erik Oudshoorn