Sympathiek gebruik

‘Even teletekst kijken.’’ Het is een gevleugelde uitdrukking in ons huis geworden. Om het nieuws te volgen zet ik niet mijn computer of de radio aan, maar teletekst. Het is handig en snel, met één blik op het scherm ben je weer bij. Teletekst is een succes, er kijken dagelijks 2,2 miljoen mensen naar.

Teletekst is in handen van de NOS, die ook de redactie voert over een aantal pagina’s, zoals die van het nieuws. Soms is de invloed van de NOS te merken aan de selectie van dat nieuws.

Zo werd ik gisteren diep getroffen door het volgende opzienbarende bericht: „Radiopresentator Govert van Brakel heeft vandaag voor het laatst het Radio 1 Journaal gepresenteerd. Hij begon zijn carrière 33 jaar geleden en heeft zowel actualiteiten als sport gepresenteerd. Zondag nam hij al afscheid bij NOS Langs de Lijn. Van Brakel wordt volgende week 60 en gaat met vervroegd pensioen.”

Het bericht maakte een ronduit vertederende indruk tussen de berichten die op dezelfde schermpagina stonden: „Balkenende: geen kandidaat Europa” en „Merkel begint aan tweede termijn.”

Het was alsof de NOS-redactie ons toeriep: „Jullie vinden dat carrièreverloop van Balkenende en Merkel nou wel zo belangrijk, maar wij hadden Govert en we zullen hem missen!”

Het is me al vaker opgevallen dat radio- en tv-medewerkers op deze manier nog even door hun oud-collega’s in het zonnetje van teletekst worden gezet. Het is in de verte te vergelijken met het gebruik bij kranten om collega’s uit te luiden met een krantje dat met ‘nieuws’ over hen vol geschreven is. Het verschil is alleen dat zo’n krantje nooit de gewone lezer bereikt.

Ook de gewoonte van NOS-teletekst is sympathiek, zeker bij overlijdensgevallen, maar ik vraag me wel af of het beperkt moet blijven tot personeelsleden die relatieve roem hebben verworven met het presenteren van programma’s over nieuws, postzegels of veeteelt in de derde wereld.

Sommige van die namen zeggen je weinig, zoals ik me ook even moest afvragen wie Govert van Brakel precies was.

Waarom dan bijvoorbeeld ook geen aandacht voor Hans, een van de aardigste portiers van de NOS? Hans is alweer een poosje met prepensioen, maar daarover heb ik geen bericht op teletekst mogen lezen.

Het had als volgt kunnen luiden: „De NOS heeft vandaag afscheid genomen van Hans. Hij was een hartelijke kerel die jarenlang in weer en wind de deur openhield voor NOS-groten als Carel Enkelaar, Bob Spaak en Jack van Gelder. Ook voor de minder prominenten, zoals Govert van Brakel, stond Hans altijd klaar. Hans begon zijn carrière in de jaren dat Emile Schüttenhelm nog de scepter bij de NOS zwaaide. Nou, daar kon hij mooie verhalen over vertellen! En ook over al die ruzies tussen Mart Smeets en Theo Reitsma! Zoals die elkaar de tent uitvochten! Hans is op 59-jarige leeftijd gestopt, hij had veel vakantiedagen opgespaard. Hij is dolblij dat hij niet tot zijn 67ste hoefde door te gaan. Hij gaat zich nu richten op de duivensport en wandelingen met zijn vrouw op het Pieterpad.”

Van Frits Abrahams verschijnt deze week een nieuwe verzamelbundel, ditmaal over familiezaken, in de boekhandel: Familie, wat moet je ermee? (Uitgeverij Prometheus/NRC Boeken, 189 pag., 14,95 euro.)

    • Frits Abrahams