Stille achterban van CDA is trauma over AOW vergeten

Bij de PvdA ging het er hard aan toe op een inderhaast ingelaste ledenraad over de verhoging van de AOW-leeftijd. Op het partijcongres van het CDA, komende zaterdag, belooft het stil te blijven. Niet één afdeling heeft zich gemeld om discussie te voeren over de AOW.

Dat is opvallend, omdat opiniepeilingen leren dat ook CDA’ers hun twijfels hebben over de maatregel: zo’n 35 procent van de CDA-stemmers is tegen. In 1994 was een AOW-voorstel van toenmalig partijleider Elco Brinkman medeoorzaak van een historische verkiezingsnederlaag. De partij kwam daar pas na jaren en menig leiderswissel overheen.

Toch hebben peilingen, vakbondskritiek noch historisch trauma geleid tot onrust in de partij, zo leert een rondgang onder prominente CDA’ers. Sommigen onder hen zijn daar tevreden over, als partijvoorzitter Peter van Heeswijk. Bovendien, zo legt Kamerlid Eddy van Hijum uit, is het partijkader met bestuurders en gemeenteraadsleden enthousiaster over de maatregel dan de CDA-stemmers.

Anderen zijn verbaasd over zo weinig tegenstand binnen de partij. Jeroen van Velzen, voorzitter van de CDA-jongeren: „Geen discussie is misschien fijn voor de partijtop, maar wijst ook op een gebrekkig klimaat voor gezonde discussie over belangrijke maatregelen.” Van Velzen, die bezwaar heeft tegen de uitzondering voor 55-plussers, heeft niet één kritisch telefoontje gekregen van een ouder CDA-lid. En dat beschouwt hij niet als een zegen.

Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner, die op het congres eventuele vragen over de AOW zal beantwoorden, zei deze week dat hij wel uitgaat van enige tegenstand binnen zijn eigen partij. „Geen twijfel aan.”

„Wishful thinking”, zegt Arend Jansen, van CDA’s ‘Basisgroep Sociale Zekerheid’. Hij is zelf geen tegenstander van de maatregel, maar vreest dat een partij zonder discussie aan aantrekkingskracht inboet. Vooral bij jongeren. „Donner begrijpt dat. Die zal ook niet blij zijn met het beeld van een partij die slaapt. In dat opzicht mag hij jaloers zijn op de PvdA. Daar wordt tenminste gediscussieerd op het scherp van de snede.”