Shell schrapt nog dit jaar 5.000 banen

Energiebedrijf Shell schrapt dit jaar 5.000 banen. Ruim de helft daarvan verdwijnt in de drie belangrijkste landen waar het concern actief is: Nederland, Groot-Brittannië en Amerika.

Dat zei financieel bestuurder Simon Henry van Shell vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Shell gaat vooral kantoorbanen schrappen. Ook bij de divisie die olie- en gasvelden opspoort en in productie neemt, vallen ontslagen. Hoeveel banen in Nederland verdwijnen, kon Henry niet zeggen. Bij Shell Nederland werken momenteel 9.000 mensen. In totaal telde het concern eind vorig jaar 102.000 werknemers.

De ontslagronde was verwacht. Terwijl de inkomsten van Shell sinds medio vorig jaar meer dan gehalveerd zijn door de ingezakte olie- en gasprijzen, houdt het concern vast aan zijn investeringsprogramma en aan zijn dividendbeleid. Het bedrijf is zich hiervoor meer in de schulden gaan steken, maar wil die niet te hoog laten oplopen. Shell is daarom ook sterke nadruk gaan leggen op kostenbeheersing. De bedrijfskosten zijn dit jaar tot dusverre met 1 miljard dollar gedaald, onder meer door het schrappen van 150 hoge managementbanen. Daar komt de grote ontslagronde nu bij. Shell volgt hiermee zijn Britse concurrent BP, dat eerder 5.000 banen schrapte.

Shell wil ook raffinaderijen verkopen in Duitsland, Groot-Brittannië, Canada en Nieuw-Zeeland. Het moet leiden tot een reductie van 15 procent van de wereldwijde raffinagecapaciteit, die nu 3,9 miljoen vaten olie per dag bedraagt.

In het derde kwartaal bleef de olie- en gasproductie van Shell, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, stabiel op 2,9 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

De winst van het concern is over de eerste negen maanden van dit jaar met 68 procent gedaald, tot 8,6 miljard dollar. De gearing (schuld gedeeld door het eigen vermogen) is opgelopen van 6 procent aan het begin van dit jaar tot bijna 14 procent nu. Dit zal volgens Henry eind van het jaar verder zijn gestegen tot bijna 20 procent.