Scheringa weg als voorzitter AZ

Dirk Scheringa treedt af als voorzitter van AZ. Dat heeft de voetbalclub uit Alkmaar vandaag bekendgemaakt. Hij was sinds 1993 voorzitter. DSB Bank, het bedrijf van de 59-jarige Scheringa en tevens hoofdsponsor van AZ, werd onlangs failliet verklaard.

AZ maakte ook bekend dat Baukje Scheringa, de vrouw van Dirk, haar bestuursfunctie neerlegt. De dagelijkse leiding blijft in handen van financieel directeur René Neelissen, algemeen directeur Toon Gerbrands en directeur voetbalzaken Marcel Brands. AZ zoekt naar een moment waarop publiek en sponsors afscheid kunnen nemen van Scheringa.

Scheringa kocht in 2005 alle aandelen van AZ op om de club zo van een schuldenlast te ontdoen. De rechtbank verklaarde vorige week DSB Beheer failliet en daardoor krijgen de aandelen een andere eigenaar. „Zestien jaar lang heb ik mijn ziel en zaligheid in AZ gelegd. Het is vanzelfsprekend dat ik in die jaren een grote emotionele band heb opgebouwd, met de club, de directie, medewerkers en supporters”, aldus Scheringa.

Hij verklaarde verder: „Het is een moeilijke beslissing om me terug te trekken, maar wel een die ik neem met mijn verstand. Het belang van AZ stel ik boven mijn eigen belang, zodat de club op eigen kracht kan voortborduren op de weg die ik met veel liefde en plezier ben ingeslagen.”

Algemeen directeur Toon Gerbrands van AZ: „De rest van het bestuur en de directie van AZ kampen met een dubbel gevoel. Dirk heeft enorm veel betekend voor de club, zonder hem had AZ niet gestaan waar het nu staat. Met pijn in ons hart sluiten we een heel mooie periode af. Gezien de omstandigheden is dit echter de beste oplossing. Wij respecteren en waarderen Dirk vanwege het feit dat hij dit ziet, hoe moeilijk de beslissing ook voor hem is.” (ANP)