Rel om ongebruikte douche van Sarkozy van 245.000 euro

In het Grand Palais in Parijs hebben vorig jaar juli 43 staatshoofden en regeringsleider gedineerd voor 5.050 euro per persoon. Gastheer Nicolas Sarkozy beschikte voor de gelegenheid over een douchecabine met straalvariatie en muziek. Kosten: ruim 245.000 euro.

In totaal kostte de oprichtingstop van de Mediterrane Unie (MU), want daar ging het om, 16,6 miljoen euro. President Sarkozy vierde de bijeenkomst als het eerste succes van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie.

Een jaar later krijgt de MU een andere symbolische lading. Internationaal geldt zij als politiek fiasco. Spanningen tussen de Arabische leden en Israël verlammen haar. Een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken is tot nader order uitgesteld omdat Egypte de Israëlische minister Lieberman er niet bij wil hebben. Die heeft president Mubarak eens naar de duivel gewenst.

In Frankrijk was vooral de stralende show bijgebleven: goede gasten, mooi tapijt (91.000 euro).

Tot het oordeel kwam van de Cour des Comptes, de Franse Rekenkamer. De MU-top bleek de uitschieter in een Europees voorzitterschap dat 175 miljoen euro kostte. Doorgaans besteden lidstaten aan een half jaar voorzitterschap 60 tot 70 miljoen.

Geld speelt meestal geen rol in het Franse politieke debat, maar nu had de oppositie snel gerekend: de regeringsleiders verorberden met dat MU-maal vijf keer het minimumloon.

Ministers onderstrepen dat de begrote kosten hoger waren. En die dure douche: Sarkozy heeft hem niet gebruikt. Hij wast zich alleen thuis en op het Elysée.