Ook geweld tegen homo's wordt in VS nu bestraft als een haatmisdrijf

De Amerikaanse president Obama heeft gisteren een wet getekend waarin de definitie van haatmisdrijf wordt uitgebreid met geweld tegen homoseksuelen en transseksuelen.

Onder de wet wordt jaarlijks vijf miljoen dollar uitgetrokken opdat de FBI en het ministerie van Justitie ingezet kunnen worden bij onderzoek naar en vervolging van misdrijven met homohaat als motief, wanneer de lokale opsporingsautoriteiten dit verzuimen. Ook kunnen hogere straffen opgelegd worden als wetgeving in de betreffende staat hierin niet voorziet. Ook moet dit type misdrijven landelijk worden geregistreerd.

De wet was ruim tien jaar lang inzet van strijd tussen Democraten en links-progressieve groepen die strijden voor meer rechten voor homo’s en anderzijds Republikeinen en conservatieve groepen die zich daar tegen verzetten.

Nu de Democraten een ruime meerderheid in beide kamers van het Congres hebben en het presidentschap bekleden, kon de wet worden doorgevoerd. In een poging meer stemmen voor de wet te winnen, verbonden de Democraten in de Senaat haar aan een militaire begrotingswet, die wel steun had van Republikeinen. Niettemin stemden velen van hen tegen.

President Obama staat sinds zijn aantreden, begin dit jaar, onder groeiende druk van een deel van zijn achterban meer te doen voor de gelijke behandeling van homo’s. Zo is hij er nog niet in geslaagd zijn verkiezingsbelofte in te lossen en een einde te maken aan het ‘Don’t ask, don’t tell’-beleid in het leger. Volgens die wet mag rekruten niet naar hun geaardheid gevraagd worden, maar mogen ze ook niet voor hun homoseksualiteit uitkomen. Ook nog de Defense of Marriage Act. Hieronder hoeven staten die het homohuwelijk niet kennen, zulke in andere staten gesloten huwelijken niet te erkennen.

Obama tekende de wet gisteren tijdens een speciale ceremonie. Daarbij waren onder anderen de ouders aanwezig van Matthew Shepard, een jonge homo die in 1998 in Wisconsin werd vermoord. De nu aangenomen wet werd mede opgesteld in reactie op de moord op Shepard en draagt ook zijn naam. (AP, Reuters)