Negen jaar cel na 'gijzeling' Almelo

De gijzeling in Almelo van vier ambtenaren en een wethouder was juridisch gezien geen gijzeling, maar vrijheidsberoving. Onder meer om die reden legde de rechtbank in Almelo Ahmet O. (42 jaar) gisteren een mildere straf op dan was geëist: negen jaar in plaats van zeventien jaar cel.

Uit niets is gebleken dat O. een concrete eis heeft geformuleerd gedurende de vijf uur dat hij de ambtenaren en een wethouder vasthield in een kamer in het stadhuis, vorig jaar juni. „Uit het bewijs kan niet worden opgemaakt dat de verdachte uit was op een gesprek met wethouder Sjoers [een andere dan de gegijzelde wethouder, red.]. Hij heeft dat niet afgedwongen.” Voor gijzeling staat een zwaardere straf (vijftien jaar) dan voor vrijheidsberoving (acht jaar).

Daarnaast acht de rechtbank hem schuldig aan voorbereiding van moord op wethouder Anthon Sjoers (CDA), maar niet van poging tot moord of doodslag. „Hij is niet binnen schietbereik geweest van Sjoers”, aldus de rechtbank.

Verder houdt de rechtbank hem verantwoordelijk voor verboden wapenbezit en de brand in zijn auto en horecazaak De Rechter, voorafgaand aan de ‘gijzeling’. O. was op zoek naar Sjoers, die hij verantwoordelijk hield voor de moeizame vergunningverlening voor zijn zaak. „Het gevoel onrechtvaardig te zijn behandeld, is geen vrijbrief voor eigenrichting”, stelt de rechtbank.

O.’s advocaat, Cees Korvinus, vindt de straf „buitengewoon zwaar”, ondanks het feit dat die veel lager is uitgevallen dan geëist. „De voorgeschiedenis, waardoor hij tot wanhoop is gebracht, is amper meegenomen. Als dat gebeurt, zou de straf nog lager kunnen uitvallen.” Hij acht de kans groot dat zijn client tegen het vonnis in beroep gaat.