Nasa: succesvolle test met opvolger van spaceshuttle

Cape Canaveral, 29 okt. - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft gisteren een succesvolle test uitgevoerd met een prototype van de Ares I-raket, de beoogde opvolger van de space shuttle. Op de bijna honderd meter hoge Aresraket moet in de toekomst een bemande maancapsule worden geplaatst. De raket was in totaal zes minuten in de lucht, twee minuten lang werd hij aangedreven door de raketmotor. Daarna landde de eerste trap aan een parachute in de Atlantische Oceaan. Een nepversie van de bemanningscapsule, de Orion, is in zee gestort en zal niet worden opgehaald. Een woordvoerder noemde de vlucht ”een enorme stap voorwaars” voor de [ruimte]exploratiedoelstellingen van de Nasa. Een commissie die was ingesteld door de Amerikaanse president Barack Obama was eerder deze maand kritisch over de Ares I en de rest van het Constellation- programma dat mensen in 2020 naar de maan zou moeten brengen. Het zal in elk geval niet lukken om op tijd een opvolger gereed te hebben voor de space shuttle, die eind 2011 uit roulatie wordt genomen.