Multinational draagt minder belasting af

Den Haag. Grote internationaal opererende bedrijven betalen minder belasting dan bedrijven die alleen in Nederland actief zijn. Dat heeft staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Hij zegt dat onderzoek door het CBS erop wijst dat multinationals gemiddeld 4 procentpunt minder belasting afdragen dan andere bedrijven. Het onderzoek heeft betrekking op de periode 2001 tot 2006, nog voor de periode waarover de laatste tijd discussie is. Begin 2008 waarschuwden hoge ambtenaren van de belastingdienst dat een groeiend aantal multinationals in Nederland geen of nauwelijks belasting betaalt in Nederland. Juist nieuwe wetgeving, die vanaf 1 januari 2007 door toenmalig staatssecretaris Joop Wijn (CDA) werd ingevoerd, verruimde volgens de ambtenaren de mogelijkheden om vennootschapsbelasting te ontwijken. De Wet Werken aan Winst werd daarom al een keer aangepast om een ongewenste belastingconstructie te voorkomen.