Mitsubishi staat Nederland bij met elektrische auto's

Mitsubishi gaat Nederland helpen om Europees gidsland te worden op het gebied van elektrische auto’s. Het bedrijf zal auto’s en kennis beschikbaar stellen voor research en ontwikkeling.

Osamu Masuko, president van de Mitsubishi Motors Corporation heeft die toezegging gedaan aan minister-president Jan Peter Balkenende, die tijdens zijn recente reis naar Japan de onderneming bezocht.

Een zogenaamd E-team met experts uit het bedrijfsleven en van overheden werkt al enige tijd aan een duurzame toekomst van de Nederlandse auto-industrie. Tot echte productie zal het waarschijnlijk komen in Zuidoost-Brabant en Limburg, waar de meeste bedrijven die iets te maken hebben met de auto-industrie zijn gevestigd.

Dat Balkenende Mitsubishi bezocht, had ook te maken met de lobby voor nieuwe opdrachten voor NedCar in Born. In 2012 verlopen de huidige contracten voor de productie van de Colt en de Outlander. Medio 2010 wordt een beslissing verwacht voor de toekomst. Eerder raakte NedCar de productie van de Smart ForFour, voor het Duitse Daimler, kwijt. Dat kostte honderden banen in Born.

Pieter Meekels, wethouder van Economische Zaken in Sittard-Geleen, waar Born onder valt, ziet de toezegging van Masuko als „een belangrijke stap op weg naar de toezegging van een nieuw model. Waarom zouden ze anders betrokkenheid tonen bij de ontwikkelingen hier?”

NedCar zelf is voorzichtiger. „De toezegging is positief”, zegt woordvoerder Jacqueline van Kesteren. „Maar al het andere is speculeren. NedCar doet zelf ook niet aan engineering, wij produceren auto’s.” NedCar heeft wel wat personeel gedetacheerd bij de RWTH, de technische universiteit van Aken, waar ook onderzoek wordt gedaan op het gebied van elektrische auto’s. Ook het Automotive Technology Centre in Helmond doet onderzoek naar elektrische auto’s.