kort

China en Amerika gaan geen akkoord sluiten over klimaat

Door onze correspondent

SHANGHAI. China en de Verenigde Staten zullen medio november tijdens het staatsbezoek van president Obama aan Shanghai en Peking geen aparte klimaatovereenkomst sluiten. Beide landen, die samen goed zijn voor de uitstoot van 40 procent van de broeikasgassen, zijn tegen verdragsmatige afspraken over het reduceren van de CO2-uitstoot. De speciale Amerikaanse klimaatgezant Todd Stern en zijn Chinese collega Xie Zhenhua verklaarden na afloop van gezamenlijk overleg in Shanghai dat de VS en China tijdens de klimaatconferentie in Kopenhagen wel overeenkomsten willen sluiten. Maar ze doelden daarbij eerder op inspanningsverplichtingen dan op bindende, verifieerbare afspraken. China wil bovendien dat het Westen ontwikkelingslanden in technologisch en financieel opzicht helpt bij het verminderen van de CO2-uitstoot. Maar ook daarover verlopen de onderhandelingen moeizaam.

Advocaat kreeg geld van Silvio Berlusconi

Milaan. Een beroepsrechter in Milaan heeft bevestigd dat de Britse advocaat David Mills wel degelijk bijna 500.000 euro aan smeergeld heeft gekregen van Silvio Berlusconi in 1997. Dit maakt de positie van de Italiaanse premier zwakker in het nieuwe proces over deze zaak. Dat proces moet er komen nadat de immuniteit van Berlusconi werd opgeheven door het Constitutioneel Hof. Mills gaat tegen de beslissing van gisteren in hoger beroep, kondigde hij aan. (Reuters, AFP)

Duitse marine pakt zeven piraten op

Brussel. Een Duits marineschip heeft gisteren zeven Somalische piraten gearresteerd nadat zij een Frans vissersschip hadden aangevallen. Dat heeft de marinemissie Atalanta van de Europese Unie bekendgemaakt. De zeerovers probeerden het vissersschip te kapen, maar werden verjaagd door waarschuwingsschoten van meevarende Franse mariniers. Een helikopter van het Spaanse fregat Canarias dat in de omgeving voer, zette de achtervolging in en dwong de piraten tot stoppen. Het Duitse fregat Karlsruhe pakte de piraten vervolgens op, circa 650 kilometer buiten de Somalische kust. (AFP)

Australië weigert 78 Tamilvluchtelingen

Jakarta. De Australische autoriteiten hebben gezegd dat ze 78 Sri Lankese asielzoekers niet zullen opnemen. De Tamils hebben de afgelopen tien dagen doorgebracht op een schip van de Australische douane in Indonesische wateren. Indonesië ging er vorige week mee akkoord om de groep op te nemen en hun asielaanvraag te bekijken. De asielzoekers zouden naar een detentiecentrum worden gebracht dat door Australië is gefinancierd. Maar lokale functionarissen laten niet toe dat het schip aanmeert. De Tamils willen het schip niet af en hopen naar Australië te kunnen. Het aantal asielzoekers is dit jaar flink gestegen in Australië. (BBC)

Bisschop beboet om Holocaustontkenning

Berlijn. De conservatieve Britse bisschop Richard Williamson heeft gisteren van een rechtbank in het Duitse Regensburg een boete van 12.000 euro gekregen. Williamson krijgt de straf omdat hij in een interview met een Zweedse tv-zender, afgenomen in Duitsland, de systematische uitroeiing van de joden door nazi-Duitsland ontkende. Ontkenning van de Holocaust is strafbaar in Duitsland. Williamson zei dat er geen bewijzen bestaan voor de gaskamers en dat er door de nazi’s hoogstens 300.000 joden werden omgebracht, in plaats van de zes miljoen zoals algemeen wordt aangenomen. (AP)