kort

Brussel wil dat er een beter toezicht op voedselprijzen komt

Door een onzer redacteuren

brussel. Boeren zagen de prijzen die zij voor hun producten ontvangen het afgelopen jaar instorten, maar de voedselprijzen in de winkel zijn niet navenant mee gedaald. Dat stelde de Europese Commissie gisteren, in een voorstel „ter verbetering van de efficiëntie in de voedselketen”. De consument zou een eerlijke prijs voor voedsel moeten betalen en de boer zou een eerlijke prijs moeten ontvangen. Zo gebeurt het echter niet. De Commissie constateert „asymmetrische machtsverhoudingen” tussen voedingsbedrijven en supermarkten met miljardenomzetten en kleine spelers als boeren en kruideniers. De laatsten wil de Commissie steunen, door oneerlijke contractuele praktijken te bestrijden via bewustzijnscampagnes, modelcontracten en meldpunten voor misbruik.

Door crisis minder illegale immigratie

BRUSSEL. Het aantal illegale immigranten dat de eerste zes maanden van dit jaar probeerde de Europese Unie binnen te komen is flink gedaald. Dat komt door scherpere grenscontroles, maar ook door de economische neergang, meldde EU-agentschap Frontex gisteren. In totaal probeerden 51.600 mensen illegaal de EU binnen te komen. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Veel immigranten kunnen door de economische crisis niet genoeg geld sparen om een reis naar de EU te betalen. Ook zijn ze minder zeker van een baan. „Niemand zet zijn leven op het spel als er geen vooruitzicht is op een beter leven”, aldus de directeur van Frontex, het EU-agentschap dat samenwerking voor de bewaking van de buitengrenzen coördineert. (ANP)

EU beperkt verkoop vervuilende busjes

BRUSSEL. De verkoop van vervuilende bestelwagens en busjes wordt vanaf 2016 aan banden gelegd in de EU. De gemiddelde CO2-uitstoot mag dan hooguit 175 gram per kilometer bedragen. In 2020 wordt dat 135 gram. De Europese Commissie heeft deze maatregel gisteren bekendgemaakt. Autofabrikanten die de normen overschrijden, krijgen een boete per verkocht exemplaar. Die boete kan tot 2018 oplopen van 5 euro (voor 1 gram) tot 120 euro per verkochte auto (voor 4 gram of een grotere overschrijding). Vanaf 2019 kost de eerste gram boven het toegestane maximum meteen 120 euro. (ANP)

Waarschuwing over klimaatvluchtelingen

BRUSSEL. De Europese Unie moet vanaf 2020 jaarlijks 35 miljard euro vrijmaken om de ontwikkelingslanden te helpen bij het bestrijden van de klimaatverandering. Gebeurt dat niet, dan dreigt Europa volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib overspoeld te worden met klimaatvluchtelingen uit de Derde Wereld. Om dit te illustreren heeft Oxfam woensdag honderden miniatuurtentjes opgesteld in het centrum van Brussel. Daar vergaderen vandaag en morgen de EU-leiders over de klimaatproblematiek. (ANP)