kort

DSB-klanten klagen over harde aanpak incassobedrijven

WOGNUM. DSB-klanten met een betalingsachterstand worden nog steeds onder grote druk gezet door incassobedrijven om hun schuld terug te betalen, hoewel de bank failliet is en de dagelijkse leiding nu in handen is van curatoren. De bureaus blijven de mensen met beslaglegging en rechtszaken achtervolgen. Dat stelt de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL) op basis van informatie van klanten van de bank. De stichting, eerder vertegenwoordiger van gedupeerden van aandelenleaseproducten, noemt de incassobureaus „zeer intimiderend” en zegt dat er bij klanten „grote verwarring en onzekerheid” heerst. Ook het Steunfonds Probleemhypotheken zegt tientallen verontruste telefoontjes te hebben ontvangen over de aanhoudende harde incassopraktijken. Vertegenwoordiger Jelle Hendrickx wil hierover op korte termijn met de curatoren gaan praten. Een woordvoerder van de curatoren bevestigt dat de incasso gewoon doorgaat. „Een faillissement heeft geen enkele invloed op de verplichtingen die mensen zijn aangegaan. Als er klachten zijn over de incasso, kunnen mensen deze aan de curatoren uiten via een e-mail. Maar wij gaan ervan uit dat de incasso niet harder of zachter is geworden, maar gewoon normaal.” (ANP)

Winst bij TomTom is gehalveerd

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Navigatiefabrikant TomTom heeft in het afgelopen jaar de gemiddelde verkoopprijs van zijn losse navigatieapparaten laten dalen tot onder de psychologische grens van 100 euro. In hetzelfde kwartaal van 2008 kostte een TomTom gemiddeld 136 euro, een jaar daarvoor was het nog 184 euro. Door de prijsverlaging wist TomTom de afzet van personal navigation devices of PND’s op peil te houden (2,58 miljoen stuks, tegenover 2,52 miljoen in het jaar ervoor). Het bedrijf maakte 31 miljoen euro winst, de helft minder dan vorig jaar. De omzet daalde in het derde kwartaal met 15 procent tot 365 miljoen euro. TomTom heeft te maken met lastige marktomstandigheden, met name in de Verenigde Staten is de concurrentie sterk. Daar blijft het Nederlandse bedrijf steken op een marktaandeel van 18 procent. In Europa is TomTom marktleider met een aandeel van 44 procent.

Wessanen blijft nog even in de rode cijfers

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Utrechtse voedingsbedrijf Wessanen (Zonnatura, Beckers) is nog niet uit de problemen. Het bedrijf kwam gisteren met tegenvallende kwartaalresultaten en kon geen vorderingen melden in het afstoten van Amerikaanse divisies. Ook is er nog geen nieuwe topman gevonden. En in het vierde kwartaal verwacht Wessanen nog niet uit de rode cijfers te komen. Analisten hadden gerekend op 5 miljoen euro winst in het derde kwartaal, maar Wessanen rapporteerde een nettoverlies van 20,1 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal in 2008 maakte Wessanen nog een winst van 11,8 miljoen euro. De grootste tegenvaller komt van de 16,1 miljoen euro die het bedrijf moet afboeken op de diepvriesdivisies Karl Kemper in Duitsland en Righi in Italië. Wessanen wil deze onderdelen afstoten, omdat ze „nagenoeg geen synergie vertonen” met Wessanens diepvriesonderdelen in de Benelux, Favory Convenience Food Group en Beckers.

Multinational draagt minder belasting af

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Grote internationaal opererende bedrijven betalen minder belasting dan bedrijven die alleen in Nederland actief zijn. Dat heeft staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Hij zegt dat onderzoek door het CBS erop wijst dat multinationals gemiddeld 4 procentpunt minder belasting afdragen dan andere bedrijven. Het onderzoek heeft betrekking op de periode 2001 tot 2006, nog voor de periode waarover de laatste tijd discussie is. Begin 2008 waarschuwden hoge ambtenaren van de belastingdienst dat een groeiend aantal multinationals in Nederland geen of nauwelijks belasting betaalt in Nederland. Juist nieuwe wetgeving, die vanaf 1 januari 2007 door toenmalig staatssecretaris Joop Wijn (CDA) werd ingevoerd, verruimde volgens de ambtenaren de mogelijkheden om vennootschapsbelasting te ontwijken. De Wet Werken aan Winst werd daarom al een keer aangepast om een ongewenste belastingconstructie te voorkomen.

Lees eerdere artikelen via nrc.nl/economie

Aantal ontslagen is bijna verdubbeld

DEN HAAG. In de eerste acht maanden van 2009 hebben 85.000 mensen ontslag gekregen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode van 2008. Toen werden 44.000 mensen ontslagen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Werknemers kunnen te maken krijgen met gedwongen ontslag op initiatief van de werkgever of doordat het bedrijf waar zij werken failliet gaat. De ontslagen door faillissementen liepen het sterkst op. In de eerste acht maanden van 2008 kregen 18.000 mensen daarmee te maken. Dit jaar waren het er 41.000. (ANP)