kort

Van der Laan wil beperking van de terugkeerregeling

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Minister Van der Laan (Integratie, PvdA) wil de terugkeerregeling voor allochtonen aanzienlijk beperken. Alleen allochtonen van de eerste generatie die echt niet kunnen aarden in Nederland, mogen nog met een financiële bijdrage naar het land van herkomst terugkeren. Dat zei Van der Laan gisteravond tijdens de behandeling van de begroting van zijn departement. Het voorstel wordt eind deze maand besproken in de ministerraad. Volgens Van der Laan wordt de terugkeerregeling nu te veel ervaren als „een vanzelfsprekende faciliteit”. Hij zei dat veel allochtonen, door Van der Laan consequent ‘nieuwe Nederlanders’ genoemd, hun focus te veel richten op het land van herkomst. „Ik krijg een onbehaaglijk gevoel als nieuwe Nederlanders hier een huis huren en intussen sparen voor een tweede huisje in Marokko of Turkije. Dat werkt tegen de integratie in.”

Opnieuw jarenlange celstraf voor Saban B.

Door een onzer redacteuren

Almelo. De voortvluchtige mensenhandelaar Saban B. is gisteren door de rechtbank in Almelo bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens twee pogingen tot moord en een poging tot vrouwenhandel. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank hem al tot zeveneneenhalf jaar celstraf voor vrouwenhandel. B. is spoorloos sinds het gerechtshof in Arnhem hem in september toestemming gaf voor een kortdurend verlof. De officier van justitie had een celstraf van zes jaar geëist.

Proces tegen SS’er Boere stilgelegd

Door een onzer redacteuren

Aken. Het proces tegen de Nederlandse SS’er Heinrich Boere (88) in Aken is gisterochtend stilgelegd, in ieder geval tot aanstaande maandag. De advocaten van Boere, die wordt beschuldigd van het vermoorden van drie Nederlandse burgers tijdens WO II, hebben officier van justitie Ulrich Maass gewraakt vanwege uitspraken die hij heeft gedaan in de media. Volgens advocaat Gordon Christiansen blijkt uit deze uitspraken dat het Maass in deze zaak niet te doen is om waarheidsvinding, maar om het verkrijgen van een veroordeling.

Extra straf voor bedreigen journalist

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Openbaar Ministerie gaat met journalistenvakbond NVJ praten over een „aparte status” voor journalisten die worden bedreigd. Dat kan ertoe leiden dat het bedreigen van een journalist zwaarder wordt bestraft. Dat heeft een woordvoerder van het parket-generaal gezegd. De aanleiding hiervoor is een vonnis van vorige week. De 29-jarige Abdelhakim B. die Nova-presentator Clairy Polak via e-mails bedreigde, kreeg 80 uur werkstraf opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk: twee keer zoveel als de officier van justitie had geëist.

Weesp: geen regie na bedreigingen

Utrecht. De gemeente Weesp had in februari 2009 onvoldoende regie tijdens en na de bedreiging van twee scholen in de gemeente. Dat blijkt uit een rapportage van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). In Weesp gingen bij twee scholen de deuren op slot en werd extra gesurveilleerd. Aanleiding waren een dreigtelefoontje en een dreigbrief. Twee tieners meldden zich bij de politie nadat beelden van een beveiligingscamera bij een telefooncel op tv werden getoond. Het was een kwajongensstreek. Een 54-jarige man die de dreigbrief stuurde, had geen band met de jongens. (ANP)