Incassobureau DSB moet van loon afblijven

Incassobureau Inspectrum mag klanten van de DSB Bank met een betalingsachterstand niet meer vragen om een zogenaamde akte van cessie te ondertekenen. Dit zei een woordvoerder van de curatoren van DSB Bank vanmorgen. Met deze akte krijgt Inspectrum het recht om een deel van het salaris van de klant direct te innen bij de werkgever. Inspectrum is overigens een volledige dochter van DSB Bank.

Het incassobureau krijgt nieuwe instructies van de curatoren en moet klanten met een betalingsachterstand „correct” behandelen, zei de woordvoerder.

Jelle Hendrickx van de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, zei vanmorgen dat de belangenorganisatie de afgelopen week tientallen meldingen heeft gekregen van DSB-klanten die door het incassobureau onder grote druk worden gezet om te betalen. Hendrickx wil dat dit stopt, en zal vrijdag een kort geding aanspannen als dit niet het geval is. „Je kan tien incassobureaus op deze mensen afsturen, maar geld dat er niet is kan je niet betalen.” Hendrickx sloot voor het faillissement een akkoord met DSB over een regeling voor de klanten die betalingsproblemen hebben door overkreditering. Of deze regeling nog doorgaat is onbekend. Hendrickx heeft de afgelopen weken niets van de curatoren gehoord. Hun woordvoerder zei vanmorgen dat Hendrickx snel voor een gesprek wordt uitgenodigd en dat wordt bekeken of de regeling, waarin klanten bijvoorbeeld een lagere rente over de schuld krijgen aangeboden, nog kan doorgaan.

De curatoren zullen verder alle klanten met een schuld bij DSB snel een brief sturen waarin wordt uitgelegd hoe zij aan hun verplichtingen kunnen voldoen en wat de stand is van hun aflossingen. DSB-klanten hebben nu geen inzicht in hun banksaldo omdat de rekeningen geblokkeerd zijn. Er kan geen geld worden opgenomen, maar ook automatische afschrijvingen – bijvoorbeeld voor een aflossing – zijn niet mogelijk. Hierdoor heeft een nieuwe groep klanten een betalingsachterstand opgelopen.

De curatoren willen dat klanten hun nieuwe bank opdracht geven om de aflossingen automatisch te gaan afschrijven. In de brief benadrukken de curatoren dat klanten aan hun verplichtingen moeten blijven voldoen, ook al is hun DSB-rekening geblokkeerd en is de bank failliet.