Hij snoof lijntjes van de salontafel

Kort voor de verschijning van zijn autobiografie Open bekent Andre Agassi doping.

De voormalige tennisser loog er ook over tegen de ATP en kwam er zo mee weg.

Andre Agassi in 1997. (Foto AP) FILE - In this Sept. 2, 1997 file picture Andre Agassi, seen, following his match against Australia's Patrick Rafter at the U.S. Open in New York. Rafter won 6-3, 7-6 (7-4), 4-6, 6-3. Andre Agassi's upcoming autobiography contains an admission that he used crystal meth in 1997 and lied to tennis authorities when he failed a drug test - a result that was thrown out after he said he "unwittingly" took the substance. (AP Photo/Ron Frehm, File) AP

„Mijn assistent Slim gooit een bergje wit poeder op de salontafel. Hij versnijdt het, snuift het. Hij versnijdt het opnieuw. Ik snuif wat, zak terug op de bank en realiseer me dat ik zojuist een grens heb overschreden.”

Het is een sensationele bekentenis die Andre Agassi doet in zijn autobiografie Open, die pas over enige tijd in de boekhandel ligt, maar waaruit de Britse krant The Times gisteren uitgebreid citeerde. Een van de meest succesvolle en meest geliefde tennissers aller tijden geeft toe dat hij zich heeft bezondigd aan doping. De achtvoudig grandslamwinnaar gebruikte vanaf 1997 regelmatig het verslavende middel crystal meth (zie kader).

Agassi gebruikt de drug voor het eerst in 1997. Na een periode van triomfen – drie titels op de Australian Open, één op Wimbledon en één op de US Open – is de Amerikaanse tennisser uit vorm. Hij verliest van subtoppers als Scott Draper en Justin Gimelstob. En hij twijfelt sterk aan zijn eerste huwelijk met de Amerikaanse actrice Brooke Shields. Als zijn assistent – schuilnaam Slim – hem een uitweg belooft in de vorm van het witte poeder, hapt hij toe.

„Er is een moment van spijt, gevolgd door een enorme droefheid”, schrijft Agassi in zijn biografie, die zonder twijfel tot een bestseller zal uitgroeien. „Maar dan komt er een vloedgolf van euforie die alle negatieve gedachten in mijn hoofd wegvaagt. Ik voelde me nog nooit zo levend, hoopvol. En ik had nog nooit zo veel energie.” De voormalig nummer één pakt een emmer en begint zijn huis schoon te maken. Het voelt waarschijnlijk alsof hij de bezem door zijn eigen leven haalt.

Een paar weken later wordt Agassi gebeld door een arts van de vakbond voor proftennissers (ATP), die meedeelt dat er iets mis is met een urinemonster dat kort daarvoor bij een toernooi werd afgenomen. „Ik ga zitten op een stoel in de bagageruimte van het vliegveld [in New York]. ‘Meneer Agassi?’ Ja, ik ben er nog. Zeg maar wat er nu moet gebeuren.” De arts antwoordt dat hij een brief naar de ATP moet sturen. Als hij schuldig wordt bevonden, zijn er een paar mogelijkheden: Agassi wordt twee jaar geschorst wegens het gebruik van een prestatiebevorderend middel of de schorsing blijft beperkt tot drie maanden (recreatief drugsgebruik).

Agassi realiseert zich dat zijn goede naam op het spel staat. „Alles wat ik heb bereikt, waar ik zo hard voor heb gewerkt, zal niets meer voor mij betekenen”, schrijft de tennisser, die in 2001 hertrouwde met zijn Duitse collega Steffi Graf en inmiddels twee kinderen heeft. „Een van mijn problemen met tennis was dat mij vaak het gevoel bekroop dat het een zinloze bezigheid was. Nu stond ik op het punt om de ware betekenis van het woord ‘zinloos’ te ontdekken. En dat was mijn eigen schuld.”

Dan volgt een van de meest pikante passages in het boek: Agassi bekent dat hij liegt over zijn dopegebruik. Hij laat de ATP weten dat de inmiddels ontslagen assistent Slim vaak drugs in zijn sodawater deed (wat waar is) en dat hij per ongeluk een van diens drankjes heeft gedronken. „Ik vraag om begrip en clementie. En ik zet vluchtig mijn handtekening onder de brief: ‘Sincerely’.”

De ATP – die destijds besloot de zaak te seponeren – wil niet direct reageren op de bekentenis. Maar de Nederlandse ex-prof Jacco Eltingh, die drie jaar lang deel uitmaakte van de raad van bestuur van de vakbond, vindt dat men destijds geen andere keus had dan de kwestie naast zich neer te leggen. „Vandaag de dag verwijst de ATP dit soort zaken door naar het sporttribunaal CAS en het antidopinginstituut Wada. Maar destijds deden ze de controle en berechting zelf. Als de ATP een beroemdheid als Agassi valselijk had beschuldigd, had dat meteen tot een faillissement geleid. Zoiets kun je alleen doen als je absolute zekerheid hebt – en die hadden ze niet. Agassi werd op zijn woord geloofd.”

Agassi is niet de eerste tennisser die met doping in verband wordt gebracht. Martina Hingis zette in 2007 een punt achter haar carrière, nadat bekend was geworden dat er tijdens Wimbledon sporen van cocaïne in haar bloed waren gevonden. Mariano Puerta werd in 2005 voor acht jaar geschorst omdat hij de verboden middelen etilefrine en clenbuterol had gebruikt. En Tatum O’Neal, de ex-vrouw van John McEnroe, verklaarde in 2002 dat de zevenvoudig grandslamwinnaar tijdens zijn loopbaan steroïden gebruikte. Saillant detail: O’Neal deed de onthulling in de week dat de autobiografie van Big Mac van de persen rolde. Serious zou uitgroeien tot een bestseller.

De Nederlandse vertaling van Open verschijnt eind november bij uitgeverij Bruna.

    • Danielle Pinedo