Günther & Günter

„Wat krijgen we nu?” Met deze of vergelijkbare woorden zou de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, hebben gereageerd op de Duitse inzending voor de nieuwe Commissie. Barroso krijgt Günther Oettinger, premier van deelstaat Baden-Württemberg en partijgenoot van Merkel. Oettinger volgt de SPD’er Günter Verheugen op.

Wie is de nieuwe Günther? Een man met een houterig voorkomen. Een man zonder aantoonbare affiniteit of ervaring met de Europese Unie. Een man, ook, die nog al eens op een bananenschil gaat staan. Op de begrafenis van zijn verre voorganger Hans Filbinger verklaarde Oettinger dat de overledene geen nazi was geweest. Filbinger was tijdens het nazisme als rechter betrokken bij doodvonnissen. Na een storm van protest moest Oettinger zijn woorden terugnemen.

Waarom stuurt Merkel een politieke brekebeen naar Brussel? De oude Günter weet het wel. Oettinger wordt in Brussel opgeborgen voordat hij in Duitsland nog meer problemen veroorzaakt, zei Verheugen. Ook de linkse pers was er snel bij om Merkels keuze af te kraken. „Opgeruimd in Brussel”, schreef de Süddeutsche Zeitung. De conservatieve Die Welt onderstreepte daarentegen dat Oettinger een ervaren politicus is met een economische achtergrond en dat hij goed thuis is in gecompliceerde dossiers. Maar ook Die Welt sprak over een „elegante oplossing” .

Spreekt uit de Duitse inzending dedain voor de EU? Niet meteen. Merkels kandidaat maakt kans op een stevige economische portefeuille. En het is niet gek om een technocraat te nomineren voor een bestuursfunctie.

De kandidatuur duidt er wel op dat Merkels prioriteit niet bij de Commissie ligt, maar bij de Raad. Als het om politieke beslissingen gaat, heeft Merkel ander Europees personeel ter beschikking.

Op de belangrijke vergaderingen van de ministers van Financiën is Duitsland straks vertegenwoordigd door Wolfgang Schäuble: sluwe vos, doorgewinterd politicus én Europaliefhebber.

En dan is zij er ook zelf nog. De grote beslissingen neemt Merkel met Sarkozy. Zoals gisteravond in het Elysée. Daar ging het ook over de nieuwe topfuncties. Als haar keus bekend is, is een oordeel over haar kijk op Europa eenvoudiger.

Michel Kerres

    • Michel Kerres