Gratis navigatie Google

Google komt met een gratis alternatief voor navigatiesystemen à la TomTom. Het internetbedrijf maakte gisteren bekend dat telefoons met de nieuwe versie van Android, Googles besturingssysteem voor smartphones, gesproken routeaanwijzingen en zogeheten turn by turn-navigatie krijgen via Google Maps.

Google voegt onder meer stembesturing en actuele verkeersinformatie toe. Het eerste toestel met deze functies is de Motorola Droid, maar Google zou ook met Apple in onderhandeling zijn over een iPhone-versie.

Google Maps Navigation lijkt een aantrekkelijk alternatief voor betaalde mobiele navigatiesoftware. Zo vraagt TomTom 70 euro voor een versie voor de iPhone.

Googles navigatiesysteem werkt alleen nog in de VS. En de software mag dan gratis zijn, het (her-)berekenen van routes vergt een betaalde mobiele dataverbinding. Daarnaast is de gps-antenne in telefoons niet altijd sterk genoeg voor gebruik in de auto.

De koersen van TomTom en diens concurrent Garmin zakten snel na het nieuws van Google. Via TeleAtlas verdient TomTom wel aan kaarten die Google gebruikt.

Meer over gratis navigeren via Google op nrc.nl/hebben