Geely uit China is dichtbij overname van Volvo

De Chinese autofabrikant Geely is de belangrijkste kandidaat-koper van het Zweedse Volvo. Het bod van Geely Automobile Holdings in de Chinese provincie Zhejiang, een van de tien grote autoproducenten in China, wordt door Volvo-eigenaar Ford in de VS beschouwd als het beste en meest serieuze.

De onderhandelingen over de prijs, volgens Chinese media ongeveer 2 miljard dollar (1,4 miljard euro), en de overdracht van Volvo-technologie zijn nog niet afgerond. Als de onderhandelingen slagen, is het voor het eerst dat een Chinese onderneming een internationaal bekend Europees merk overneemt. Geely verwerft dan een merk met een grote reputatie en mogelijk een reeks patenten op het gebied van veiligheids- en milieutechnologie in auto’s en vrachtwagens.

„Volvo is als een mysterieuze, prachtige vrouw. We kunnen er alleen maar vanaf een afstandje naar kijken. We durven niet dichterbij te komen, want we zijn maar simpele boertjes”, zei Geely-oprichter en president-directeur Li Shufu eerder dit jaar tegen The Wall Street Journal. Vandaag meldde hij op zijn website dat de onderhandelingen in een stroomversnelling zijn gekomen en dat Geely er alles aan zal doen om de „traditionele status van Volvo als wereldmerk” te versterken.

Chinese analisten en investeerders reageerden enthousiast op het nieuws en Geely trok de Chinese beurzen en vooral de aandelen van de automakers omhoog. Als Geely Volvo overneemt, dan maakt het Chinese bedrijf in één stap een grote sprong, aldus analisten. Tot nu maakt Geely uitsluitend goedkope auto’s – de Panda Compact en de Kingkong Sedan – voor Chinezen die zich voor het eerst een voertuig met vier in plaats van met twee of drie wielen kunnen permitteren. De luxemarkt in China wordt gedomineerd door Chinese bedrijven die joint ventures hebben gesloten met de bekende Duitse en Amerikaanse merken. Geely heeft de reputatie een goed geleide en gekapitaliseerde onderneming te zijn en de overname van Volvo wordt gesteund door de staatsbanken en door Peking.

Pogingen van een andere Chinese autoproducent, Beijing Automotive, om eerder dit jaar Opel te kopen mislukten. Volvo is ook in gesprek geweest met met Beijing Automotive, maar waarom dat geen resultaat heeft opgeleverd is niet duidelijk. De crisis in de westerse auto-industrie heeft tot nu alleen geleid tot de verkoop van het Hummer-merk aan een Chinese machinewerkplaats in Sichuan. China is deze maand de VS als grootste automarkt ter wereld voorbijgestreefd.