Er zijn goede, slechte en middelmatige leraren. Leeftijd speelt geen rol

In januari hebben we op school afscheid genomen van een collega die de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Als het aan haar had gelegen, dan was ze graag nog een paar jaar doorgegaan met lesgeven. Zowel de leerkrachten als de kinderen betreuren haar vertrek, want ze was een goede en geliefde leerkracht. Volgens Ton van Haperen is ze echter minstens vijf jaar te laat vertrokken (Opiniepagina, 21 oktober). Hij is van mening dat leerkrachten na hun veertigste langzaam maar zeker aan bederf onderhevig raken.

Competentie is volgens mij echter niet aan leeftijd gebonden. Ik heb veel goede, slechte en middelmatige leerkrachten aan het werk gezien, en daarbij speelde leeftijd geen enkele rol. Ongemotiveerde, incompetente leerkrachten, ongeacht hun leeftijd, zijn altijd een ramp voor een school. Toegegeven, een jongere leerkracht weet vast meer van de muziek en tv-programma’s waar kinderen naar luisteren en kijken. Oudere leerkrachten hebben echter vaak meer kennis op andere gebieden waar kinderen hun voordeel mee kunnen doen.

    • M.G. Lemmens Utrecht