Een fantoomhand kun je ronddraaien

rotterdam. Je hebt geen arm meer - en toch kun je de vorm en functie van die arm in extreme mate veranderen. Dat ondervonden zeven proefpersonen die door amputatie een arm misten, en allemaal nog controle voelden over hun afwezige arm. De proefpersonen deden mee aan een experiment van neurowetenschappers uit Oxford en Zürich. Hun nieuwste vinding verscheen maandag in Proceedings of the National Academy of Sciences (Early Edition, online).

Stel u voor dat u uw rechterhand ophoudt, als om een aalmoes te ontvangen. Probeer dan de pols een kwartslag naar buiten te draaien, met de handpalm aan de bovenkant. Dat lukt niet. De vijf mannen en twee vrouwen (allemaal psychisch gezond) deden hun uiterste best om zich voor te stellen dat het wél kon. Elk uur van de dag moesten ze vijf minuten oefenen. Bij vier van de zeven proefpersonen slaagde de opzet. Wat de onderzoekers verbaasde is dat de deelnemers daarmee ook het gevoel kregen dat de anatomie van hun hand was veranderd. Eén van hen had het gevoel dat zijn pols een kogelgewricht had, zoals de schouder. Twee anderen beschreven hun polsgewricht als een as waar de hand vrij om kon draaien, zoals bij een windmolen. Een van de deelnemers had zo veel geoefend dat hij spierpijn had gekregen in zijn fantoompols.