Drie keer goud, Kramer loopt er niet voor weg

Morgen begint het nieuwe schaatsseizoen met de NK afstanden in Thialf. Alles staat in het teken van de Winterspelen, in februari in Vancouver. En alle ogen zijn gericht op Sven Kramer.

Tot 13 februari 2010 zal elke uitslag van het nieuwe schaatsseizoen, dat morgen begint met de NK afstanden in Heerenveen, zogenaamd onbelangrijk zijn. Altijd ruimte voor interpretaties, excuses of vluchten vooruit. Maar pas op de eerste olympische afstand in Vancouver, de vijf kilometer voor mannen, begint het echt. De winnaar staat voor velen al vast: Sven Kramer.

De 23-jarige Fries, die op de vorige Spelen in Turijn zilver en brons behaalde, won in de olympische cyclus naar Vancouver 2010 alles wat hij wilde. Drie keer Europees kampioen, drie keer wereldkampioen allround, drie jaar ongeslagen bij de WK afstanden op vijf en tien kilometer plus ploegachtervolging. De superraces aaneenrijgend, tot buitenaardse wereldrecords toe. „Nooit heb ik iemand met meer zekerheden naar de Spelen zien gaan”, stelde oud-bondscoach Ab Krook onlangs.

Drie keer goud, met minder neemt Nederland-schaatsland geen genoegen. Kramer loopt er niet voor weg. Via de NK afstanden plaatsen voor de eerste wereldbekerwedstrijden en daar winnen, dan is hij meteen zeker van deelname aan de Spelen. En anders wacht eind december het olympisch kwalificatietoernooi. Ook geen probleem. Al beseft hij als geen ander hoe dun het randje is.

Nieuwe schaatsschoenen testen op trainingskamp in Erfurt, een nederlaag tegen ploeggenoot Carl Verheijen op een 1.500 metertje en zijn onaantastbaarheid wankelt een beetje. Schaatste Bob de Jong in Berlijn onlangs geen sterke vijf kilometer in 6.19? „Ik blijf geloven dat Sven te verslaan is”, sprak de regerend olympisch kampioen op de tien kilometer al. Voor de zekerheid counterde Kramer afgelopen weekeinde in Erfurt op zijn oude ‘wondersloffen’ met een baanrecord op de drie kilometer: 3.42.

De potentiële gouddelver Kramer draagt bijna in zijn eentje het uitdijende profschaatsen in Nederland. Zijn TVM-ploeg beschikt over een miljoenenbudget. Het voormalige DSB, dat de sponsor failliet zag gaan, zegt elk moment met een nieuwe grote geldschieter te kunnen komen. In de tweede lijn hebben ook ploegen als VPZ (Jorien Voorhuis) en Hofmeier (Jan Bos) goede faciliteiten. Daar weer achter steunen schaatsbond KNSB en bescheiden sponsors als APPM en 1nP-Engenius een aantal subtoppers. De bond sloot onlangs een lucratief contract met KPN, dat vanaf volgend seizoen voor minimaal vier jaar Aegon opvolgt als hoofdsponsor.

Hoewel de opleiding van talent in de gewesten onder druk staat, beschikt Nederland momenteel over meer (semi-)professionele schaatsers dan de rest van de wereld bij elkaar. Toch, achter Kramer gaapt nationaal een groot gat in het populaire allroundschaatsen, en spelen de sprinters geen rol van betekenis op de 500 meter.

TVM stopte dit seizoen wegens gebrek aan succes met de sprinttak. Coach Gerard Kemkers beschikt naast Kramer over ervaren medaillekandidaten Carl Verheijen en Erben Wennemars. Wouter Olde Heuvel is net op tijd hersteld van een knieblessure. Bij de vrouwen lijkt Ireen Wüst, die al onder de 40 seconden sprintte, weer fris na een zwaar seizoen. Paulien van Deutekom hoopt op tijd te zijn hersteld van liesklachten. Renate Groenewold, wereldkampioene op de drie kilometer, kampt met naweeën van een herniaoperatie.

Het faillissement van sponsor DSB heeft vooralsnog geen vat op de ploeg van coach Jac Orie. Annette Gerritsen, Margot Boer en Marianne Timmer reden goed in het voorseizoen. Simon Kuipers, Mark Tuitert en Stefan Groothuis knalden op de 1.000 meter al naar tijden onder 1.10. Zoals ook Jan Bos en Beorn Nijenhuis (beiden Hofmeier) vroeg in vorm lijken. De hoofdprijzen vallen pas in februari, maar al op de NK afstanden worden de messen geslepen, zeker op de middenafstanden. Zelfs door Kramer.

    • Maarten Scholten