Dorothy is dood, de andere kijken toe

Dorothy is dood, de andere kijken toe Mbargue, 29 okt. Dorothy is dood. Haar ruim veertig levensjaren waren ongetwijfeld bewogen en ongewoon. Want anders kom je als mensaap niet terecht in het Centre Sanaga-Yong de Sauvegarde des Chimpanzés (SYCRC) in het Mbargue-woud van Kameroen. Daar worden op drift geraakte chimpansees verzorgd. Dorothy stierf na een hartaanval. Respectvol wordt ze in een kruiwagen naar haar laatste rustplaats gereden, nagestaard door de andere chimpansees in het SYCRC. National Geographic publiceert deze unieke foto in het zojuist verschenen novembernummer, bij een groot artikel over de emoties en sociale verbanden van mensapen. Foto Monica Szczupider/National Geographic IMAGE IS FOR YOUR ONE-TIME EXCLUSIVE USE ONLY AS A TIE-IN WITH THE NOVEMBER 2009 ISSUE OF NATIONAL GEOGRAPHIC MAGAZINE. NO SALES, NO TRANSFERS. ©Monica Szczupider CameroonÑAt the Sanaga-Yong Chimpanzee Rescue Center, more than a dozen residents form a gallery of grief, looking on as DorothyÑa beloved female felled in her late 40s by heart failureÑis borne to her burial. Szczupider, Monica