Burgemeester toont ook begrip voor zijn korpschef

Burgemeester Cohen sprak gisteren in de Amsterdamse raad voor het eerst over de kritiek van Welten. „Geen goed interview, maar hij is een uitstekende korpschef.”

Voor burgemeester Cohen zijn de uitlatingen van de Amsterdamse korpschef Welten in NRC Handelsblad een geval van eens maar nooit weer. „Ik heb de heer Welten aangegeven dat zo’n interview niet nog een keer moet gebeuren”, zei Cohen gisteren tegen de gemeenteraad van Amsterdam. „Hij begrijpt dat. Het is aan hem om de schade te herstellen.”

In het interview zei Welten vorige week zaterdag dat hij zich door Cohen beknot voelt. „Ik moet veel inslikken. Ik moet mijn ambities bijstellen. Het is niet de bedoeling dat ik veel agendeer”, zei de chef van politiekorps Amsterdam-Amstelland. Welten beklaagde zich ook over politieminister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) die hij nog nooit heeft gesproken.

„Onprofessioneel”, noemde Cohen de uitlatingen van Welten. Volgens Cohen doet de politiebaas „de veiligheid in de stad tekort”, omdat de afgelopen vijf jaar de criminaliteitscijfers veel gunstiger zijn geworden. Toen Cohen het interview een dag voor publicatie las, was zijn reactie er dan ook „één van grote verbazing”.

Cohen sprak gisteren voor het eerst publiekelijk over de uitlatingen van Welten, die veel kritiek en bijval hebben geoogst. Hij deed dit in een spoeddebat in de raad, aangevraagd door de VVD. In de anderhalve week na het interview heeft Cohen wel telefonisch contact gehad met Welten. Dat leidde tot een schriftelijke verklaring van Welten, waarin hij afstand nam van zijn uitspraken.

Zondag was er een bijeenkomst van de ‘driehoek’, waarin behalve de burgemeester en de korpschef ook hoofdofficier Bolhaar zitting heeft. Bij die gelegenheid besloten de drie „samen verder” te gaan. „De verhoudingen zijn goed. Er zijn wel eens spanningen geweest en die zullen in de toekomst nog wel eens optreden. Want we zijn drie andere personen en het dus niet altijd eens”, zei Cohen.

Raadslid Van der Burg (VVD) reageerde onthutst op de verklaring van Cohen: „Als je baas zo in het openbaar over je spreekt, ga je dan niet meteen elders solliciteren?” Dat had hij Welten ook voorgelegd, zei Cohen: „Maar op de vraag of wij hier samen verder zouden gaan, zei de heer Welten ‘ja’. En ik wil ook nog eens benadrukken dat er twee kanten zijn: het interview was niet goed, maar de heer Welten is een uitstekende korpschef.”

Cohen toonde wel begrip voor het ongeduld van Welten. „Natuurlijk gaat het verwezenlijken van onze ambities ons allen nooit snel genoeg. Het ongeduld van de heer Welten hierover herken ik wel.” Welten zou Cohen hebben verteld dat hij dit ongeduld bedoelde met de in het interview gebezigde termen ‘ambitie’ en ‘uitvoeringsproblemen’.

Wat nu precies de zaken waren die Welten zo graag wilde agenderen, bleef ook gisteren schimmig. Welke ambities zijn niet verwezenlijkt, wilde raadslid Limmen (CDA) weten. Dezelfde ambities als die van de hele driehoek, repliceerde Cohen: namelijk Amsterdam nog veiliger maken. „Ja maar, er is nu toch sprake van een grijs gebied”, vond Limmen: Wat gebeurde er dan niet dat Welten zo wel wilde? Feit is dat....” Cohen, vinnig: „Dat is helemaal geen feit. Ik heb er iets over gezegd, dus dat is geen feit meer.”

Limmen probeerde het nog een keer: „Wat zijn dan die ideeën van Welten? Daar kunnen we hier toch over spreken?” Raadslid Van Doorninck (GroenLinks) interrumpeerde: „Dus elke keer als Welten zijn zin niet krijgt in de driehoek, kan hij naar de pers stappen, zodat wij gaan praten over zijn ideeën?”

De VVD benutte de gelegenheid om nog wat eigen veiligheidspunten aan de orde te stellen. „Graag meer zoeklichtacties in Amsterdam Zuidoost”, bepleitte Van der Burg. „En de camera’s voor het controleren van vervuilende auto’s kunnen we net als in Rotterdam ook gebruiken voor opsporing.” Dat doen we al, zei Cohen: „En verder moeten we over dit soort zaken praten bij het raadsoverleg over als veiligheid.”

Volledige verklaring Cohen op nrc.nl/binnenland

    • Karel Berkhout