Brussel wil dat er een beter toezicht op voedselprijzen komt

brussel. Boeren zagen de prijzen die zij voor hun producten ontvangen het afgelopen jaar instorten, maar de voedselprijzen in de winkel zijn niet navenant mee gedaald. Dat stelde de Europese Commissie gisteren, in een voorstel ”ter verbetering van de efficiëntie in de voedselketen”. De consument zou een eerlijke prijs voor voedsel moeten betalen en de boer zou een eerlijke prijs moeten ontvangen. Zo gebeurt het echter niet. De Commissie constateert ”asymmetrische machtsverhoudingen” tussen voedingsbedrijven en supermarkten met miljardenomzetten en kleine spelers als boeren en kruideniers. De laatsten wil de Commissie steunen, door oneerlijke contractuele praktijken te bestrijden via bewustzijnscampagnes, modelcontracten en meldpunten voor misbruik.