Brand in Stein verwoest winkels en woningen

De brand die vannacht uitbrak in het Limburgse Stein werd vanmorgen geblust van buitenaf – gecontroleerd laten uitbranden bleek al snel de enige optie. Foto Chris Keulen Netherlands, Stein, 29.10.2009 Nablussingen brandweer na felle brand in winkelcentrum van Stein. De brand verwoestte veertig winkels en tien woningen. Het afgebrande complex met onder meer twee supermarkten, een bank, een friture en de nodige andere middenstand vormde het winkelhart van de ruim 25.000 inwoners tellende gemeente. foto: Chris Keulen Keulen, Chris

Een felle brand in het winkelcentrum van het Limburgse Stein heeft vannacht veertig winkels en tien woningen verwoest. Een seniorenflat kon met enige moeite worden gered. Brandweerlieden uit de hele regio en van het nabijgelegen chemiecomplex Chemelot (DSM en Sabic) hielpen blussen. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

De brand heeft geen doden of gevonden veroorzaakt. De bewoners van de seniorenflat De Stevel werden geëvacueerd en opgevangen in een verzorgings- en verpleegtehuis aan de overkant van de straat. Daar werden de meesten al snel door familie en bekenden opgehaald.

Meer ontruimingen waren niet nodig, omdat het nauwelijks waaide. Na de evacuatie van de flat werden alle woningen gecontroleerd en troffen de hulpdiensten nog één hardhorende, oudere vrouw aan die niets van alle commotie had meegekregen.

De brand ontstond rond middernacht in een opslag van een filiaal van winkelketen Blokker. In eerste instantie gingen brandweerlieden nog het complex in, maar het vuur verspreidde zich via de ruimtes tussen de plafonds snel en platen vielen naar beneden. Daarom werd al snel gekozen voor blussen van buitenaf – gecontroleerd laten uitbranden bleek al snel de enige optie.

Bij de brand is beperkt asbest vrijgekomen. Een gevaar voor de volksgezondheid levert dat niet op, volgens burgemeester Anton Barske (GroenLinks). „Deze brand is een hard gelag voor Stein”, zei Barske vanochtend in een reactie.

Het afgebrande complex met onder meer twee supermarkten, banken, een snackbar en andere middenstand vormde het winkelhart van de ruim 25.000 inwoners tellende gemeente Stein. Er bestonden plannen voor vernieuwing en uitbreiding. Het nablussen zou naar verwachting nog de hele dag duren.