Beker: AZ pas in de extra tijd langs amateurs

AZ heeft gisteren in de derde ronde van het nationale bekertoernooi met veel moeite de amateurs van Spakenburg verslagen. De landskampioen stond voor eigen publiek bij rust nog op achterstand (0-1), maar plaatste zich uiteindelijk na verlenging voor de achtste finales van de KNVB-beker (5-2). Pontus Wernbloom, debutant Joonathas en Mounir El Hamdaoui braken pas in de extra tijd het verzet van de Spakenburgers.

Trainer Ronald Koeman hield doelman Sergio Romero, verdediger Hector Moreno, Kew Jaliens en Moussa Dembélé buiten de basisformatie. Hij wilde Joey Didulica, Ragnar Klavan, Niklas Moisander en Ari wel eens aan het werk zien en kon daardoor andere spelers sparen. Keeper Didulica moest na zes minuten het antwoord schuldig blijven op een inzet van Thijs Houwing (0-1).

Koeman gaf gisteravond in het radioprogramma Langs de lijn toe dat hij „diep teleurgesteld” was in zijn B-ploeg. In zijn verklaring zei hij gezien het drukke programma van de selectie een aantal spelers rust te moeten geven. De invallers hebben volgens Koeman verzuimd de kans te grijpen zich in het eerste elftal te spelen.

PSV bereikte zonder moeite de volgende ronde. De ploeg uit Eindhoven won gisteren in Kerkrade met 2-0 van Roda JC. De ongeslagen reeks van PSV neemt dit seizoen steeds indrukwekkender vormen aan.

PSV kwam moeilijk in zijn ritme. In het eerste half uur had de nummer twee van de eredivisie niet één vloeiende aanval. In de middenlinie deed het gemis van strateeg Orlando Engelaar, niet geheel fit op de bank, zich kennelijk even voelen. „Ons spel was geen honderd procent”, gaf trainer Fred Rutten na afloop toe.

Vitesse verloor voor eigen publiek van FC Groningen (1-5), dat al in de eerste helft een voorsprong van vier doelpunten nam: 0-4. Thomas Enevoldsen, Fredrik Stenman, Leandro Bacuna en Andreas Granqvist passeerden doelman Piet Velthuizen binnen 45 minuten. Goran Lovre zorgde voor 0-5, waarna Onur Kaya de eindstand bepaalde.

Trainer Steve McClaren van FC Twente gunde veel van zijn basisspelers rust tegen zaterdagamateurclub Capelle. De koploper van de eredivisie won met 3-0. Luuk de Jong opende in de 28ste minuut de score en trof in de 87ste minuut opnieuw doel. Nikita Rukavytseva maakte de derde treffer.

Eredivisieclub Heerenveen behaalde een zege op RBC (4-2). Verdediger Daryl Janmaat opende in de veertiende minuut de score: 1-0. Goran Popov, Michal Papadopulos en Michel Breurer scoorden na rust. Voor RBC verkleinde Sjoerd Ars tot twee keer het verschil tot een doelpunt.

Eredivisieclub NEC won pas na verlenging van eerstedivisieclub celsior (2-1). John Goossens scoorde 1-0, maar Fernandez maakte na rust gelijk (1-1). Patrick Pothuizen maakte in de verlenging het verschil voor de Nijmeegse eredivisionist. (ANP)